1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuori suomimies on heikossa hapessa

Miehet jakautuvat yhä selvemmin paljon liikkuviin ja kotisohvalle jääviin. Varsinkin alle nelikymppisten miesten tilanne huolestuttaa.

Kotimaan uutiset
Mies kuntotestissä
SuomiMies seikkailee -kiertueella voi testauttaa kuntonsa nopeasti. Juha Korhonen / Yle

Suomalaismiesten kunnossa on kohennettavaa. Etenkin nuorten miesten kunto antaa tutkimustulosten valossa aihetta huoleen.

- Heidän osaltaan tulevaisuuden ennusteet eivät ole kauhean hyviä tällä hetkellä, kertoo Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likesin testauspäällikkö Jarmo Heiskanen.

Heiskanen kiertää maata parhaillaan miesten terveyden edistämiseen tähtäävän SuomiMies seikkailee -rekkakiertueen mukana.

Miesten kunto romahti 80-luvun loppupuolelle tultaessa. Suurin syypää on Heiskasen mukaan se, että tässä vaiheessa kotitalouksiin ilmestyi televisioiden kaveriksi tietokoneen näyttöpääte. Elämäntapa alkoi muuttua liikkuvasta istuvaksi.

Keskiarvotuloksissa pahin syöksy on saatu katkaistua, mutta samalla on tapahtunut jakaantuminen leireihin: Kun osa nuorista miehistä liikkuu paljon ja elää terveellisesti, osa on kadonnut kuntoilukartalta tyystin. Heiskasen mukaan tätä ryhmää on vaikea löytää ja aktivoida.

- Onhan tätä yritetty monta vuotta. Jotain uutta pitäisi keksiä. Ihmisten pitäisi vain yhä enemmän ottaa vastuuta omasta terveydestään ja ajatella riittävän pitkälle. Miltä tilanne tulee näyttämään eläkeiän kynnyksellä, Heiskanen pohtii.

Nuorten miesten heikko yleiskunto ei ole vain kaupungissa asuvien ongelma, kertoo tutkimusprofessori Antti Uutela Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Asia on huomattu varusmiespalvelukseen astuvia miehiä tutkittaessa.

- Kaupunkilaiset ovat yleisesti ottaen paremmassa kunnossa. Se on ehkä yllättävääkin, Uutela sanoo.

Miesten elinajanodote on tällä hetkellä vajaat seitsemän vuotta naisten vastaavaa lyhyempi.

- Ero on erittäin merkittävä, Uutela sanoo.

Hänen mielestään miesten heikosta kunnosta puhutaan liian vähän.

Uutela kuitenkin muistuttaa, että myös muutoksia parempaan on tapahtunut. Kun nuorten kunto on tullut alaspäin, eläkeikäisten tilanne on kehittynyt päinvastaiseen suuntaan.

Lue seuraavaksi