1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Putinin kirjaamisesta KRP:n rekisteriin voi seurata rikostutkinta

Valtakunnansyyttäjä päättää tutkinnan aloittamisesta todennäköisesti jo huomenna.

Kuva: MIKHAIL KLIMENTYEV / EPA

Valtakunnansyyttäjänvirasto harkitsee, aloitetaanko Vladimir Putinin virheellisestä KRP-merkinnästä rikostutkinta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan päätöstä tutkinnan aloittamisesta ei ole vielä tehty, mutta asiasta päätetään todennäköisesti jo huomenna.

Poliisijohtaja Robin Lardotin mukaan Putin oli lisätty listalle noin kaksi viikkoa sitten. Kyseessä on KRP:n salainen tiedustelurekisteri, johon kirjataan rikoksesta epäiltyjä henkilöjä, joista ei kuitenkaan ole välttämättä käynnistetty tutkintaa.

Toistaiseksi poliisille ei ole selvinnyt, miten tieto Putinin lisäämisestä vuoti julkisuuteen.

- Hyvä kysymys, joka tullaan selvittämään, Lardot sanoi.

Asiasta perusteellinen selvitys

Poliisin mukaan aikaisemmin ei ole ollut tapausta, jossa henkilö olisi päätynyt rekisteriin virheellisesti, mutta Lardotin mukaan järjestelmän toiminta aiotaan tarkastaa.

- Tämänkaltaisia virheitä ei ole aikaisemmin ollut, mutta tietenkin kun tällainen tapaus tuli ilmi, se tullaan tarkastamaan sekä keskusrikospoliisin että rekisterinpitäjän toimesta, kertoi Lardot.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan Vladimir Putin oli päätynyt listalle johtuen epäillyistä yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisryhmään.

Poliisijohtajan mukaan KRP on antanut poliisihallitukselle Putinin rekisterimerkinnän perusteista selvityksen, jonka perusteella merkintä todettiin virheelliseksi.

- Poliisihallitus on tänään tehnyt päätöksen, että asianmukaisia perusteita tälle syötölle ei ole ollut, Lardot kertoi.