Pohjois-Amerikassa metsästetään mielellään suomalaisilla aseilla

Metsästysaseissa suomalainen Sako on nykyisin Pohjois-Amerikan rajusti kilpaillun markkinan suurin ei-amerikkalainen valmistaja. Yhtiön 75 000 aseesta miltei puolet menee Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Beretta-konserniin kuuluva Sako palkittiin juuri vientiponnisteluistaan.

Kotimaa
Metsästäjä ja koira syksyisessä metsässä
Viime vuonna Sako teki tuotantoennätyksensä valmistamalla 75 000 asetta. Siitä iso osa päätyy Pohjois-Amerikkaan. Uusia vientimaita on Etelä-Afrikka.Sako Finland-esite

Asevalmistaja Sako Oy on saanut Hämeen Yrittäjien maakunnallisen vientipalkinnon. Sakon aseista 95 prosenttia menee nykyään vientiin.

Yli puolet Sakon Sako- ja Tikka-luodikoista päätyy pohjoisamerikkalaisten metsästäjien käyttöön. Potkua Sakon toimintaan on tuonut isäntäyhtiö, italialainen Beretta-konserni.

Riihimäellä toimivan Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kehuu italialaisten tapaa toimia.

Aseteollisuus on nykyisin yhdistelmä nykyaikaista konepajateollisuutta ja perinteistä aseseppien kädentaitoa

Raimo Karjalainen

-Siellä on vahva teollinen perinne. Perheyhtiössä asioita katsotaan pitkällä aikajänteellä, mutta katse on vahvasti tulevaisuudessa. Suuri osa tuloksesta palautuu tuotekehitykseen ja tulevaisuuden varmistamiseen. Omistajamme toimintakulttuuri on lähellä suomalaista tapaa toimia.

Asetehdas ylsi tuotantoennätykseensä

Sako siirtyi maailman vanhimman teollisen perheyhtiön Beretta-konsernin omistukseen vuonna 2000. Tuohon aikaan Sako valmisti 30 000 metsästysasetta. Viime vuonna Sako teki tuotantoennätyksensä 75 000 asetta. Osaavia tekijöitä yhtiö palkkasikin viime vuonna lisää 30 henkeä. Tätä nykyä sakolaisia on 225.

-Aseteollisuus on nykyisin yhdistelmä nykyaikaista konepajateollisuutta ja perinteistä aseseppien kädentaitoa. Viime vuosina olemme panostaneet automaatioon. Siitä huolimatta olemme saaneet palkata lisää väkeä, sanoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Etelä-Afrikassa on suomalaisaseiden uudet markkinat

Sakon vahvimmat markkinat ovat Pohjois-Amerikassa. Metsästysaseissa se onkin suurin ei-amerikkalainen valmistaja. Muita merkittäviä markkina-alueita ovat Euroopan maiden lisäksi Uusi-Seelanti ja Australia. Myös Etelä-Afrikasta on tullut iso asiakasmaa Sakon aseille.

Toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kertoo menestyksen perustuvan korkean laadun lisäksi toimintavarmuuteen ja tarkkuuteen. Luodikoiden lisäksi yhtiö tekee myös omalla nimellä varustettuja patruunoita.

Vuonna 1921 Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö -nimellä perustettu Sako Oy on toiminut Riihimäellä vuodesta 1927. Vientiä Sako on harjoittanut jo 1940-luvulta alkaen.