Ruotsalainen alusvaateliike määräsi myyjän rintapieleen rintaliivien koon, oikeus tuomitsi

Myyjä ei olisi halunnut kertoa kuppikokoaan julkisesti. Oikeus ei uskonut kauppaketjua, jonka mukaan käytäntö on vapaaehtoinen.

Ruotsin työtuomioistuin on määrännyt alusvaatemyymäläketjun maksamaan korvauksia myyjälle, joka pakotettiin kertomaan rintapielessään nimensä lisäksi myös rintaliiviensä koko.

Tuomioistuin katsoi, että Change-ketju nöyryytti Sundsvallissa ketjun suurimmassa myymälässä työskennellyttä naista edellyttäessään vastoin hänen tahtoaan, että hänen oli paljastettava julkisesti rintojensa ympärysmitta ja kuppikoko.

Oikeuden mukaan kyseessä oli myös sukupuolisyrjintä, koska vaatimus perustui siihen, että myyjä oli nainen, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet. 

Nainen kertoo kysyneensä syytä kylttiin, mutta hänelle oli sanottu vain, että se oli myymälässä tapana. Oikeudelle käytäntöä perusteltiin halulla esitellä myymälän kokovalikoimien laajuutta. Ketjun asianajajan mukaan työntekijöillä on vapaus valita, kertovatko he kokonsa nimikyltissään.

Oikeus ei uskonut vapaaehtoisuuteen, vaan määräsi Changen maksamaan naiselle 6 000 euron korvauksen. Hän on päätökseen tyytyväinen, vaikka summa jäi pyydettyä pienemmäksi.

–  En tehnyt tätä rahan vuoksi, vaan sanoakseni, että jo riittää, nainen sanoo.