1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolme vuotta Smolenskin lentoturmasta - Puolassa uskotaan yhä salamurhaan

Smolenskissa kuolleen presidentin veli ja hänen puolueensa kyseenalaistavat edelleen tutkimustulokset, joiden mukaan turma oli onnettomuus.

Puolan pääkaupungissa Varsovassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Smolenskin lentoturman kolmivuotispäivänä. Väkijoukko osoitti suosiotaan suosiota, kun konservatiivisen puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi, ettei turma välttämättä ollut onnettomuus.

–  Tragedia ei ole unohtunut. Meillä on oikeus vaatia totuutta. Puolassa on miljoonia isänmaan ystäviä, jotka eivät anna sumuttaa itseään, Kaczynski sanoi.

Joillakin mielenosoittajilla yli kylttejä, joissa he syyttivät pääministeri Donald Tuskia virheistä ja peittelystä turman tutkinnassa. Arvostelijoiden mukaan Tuskin pitäisi kovistella Venäjää kertomaan totuus.

Uusi raportti puhuu räjähdyksistä

Kone, jossa oli presidentti Lech Kaczynski ja paljon Puolan muuta johtoa, oli matkalla Venäjälle Katyniin siellä vuonna 1940 tehdyn joukkomurhan uhrien muistotilaisuuteen. Neuvostoliiton salainen poliisi tappoi Katynissa tuhansia puolalaisia upseereja, minkä neuvostojohto kiisti vuoteen 1990 asti.

Kone putosi sankassa sumussa lähestyessään Smolenskin lentokenttää. Kaikki koneessa olleet 96 ihmistä kuolivat. Sekä puolalaiset että venäläiset tutkijat ovat todenneet putoamisen onnettomuudeksi.

Kaczynskin Laki ja oikeus -puolueen kansanedustajan Antoni Macierewiczin johtama ryhmä julkaisi keskiviikkona uuden raportin, jonka mukaan koneessa tapahtui räjähdyksiä. Puolalaiset syyttäjät ovat todenneet aiemmin, ettei koneen hylyssä ollut merkkejä räjähdyksistä.

Viime kuussa tehdyn mielipidekyselyn mukaan kolmannes puolalaisista on sitä mieltä, että koneen tuhoutuminen saattoi olla salamurha.