1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hävitä salaiset paperit turvallisesti

Henkilökohtaisia tietoja sisältävien papereiden hävittämisessä on tärkeää, ettei arka materiaali päädy vääriin käsiin. Päijät-Hämeessä tietosuojapaperit voi viedä uteliaiden ja rikollisten ulottuvilta lukittuihin jäteastioihin.

ilmiöt
Paperisilppuri
Yle

Poliisin tietoon tulee vuosittain tapauksia, missä henkilön nimi, osoite ja henkilötunnuksen avulla on esimerkiksi tilattu netistä tavaraa. Tiedot on kaivettu roskikseen laitetuista, henkilötietoja sisältävistä papereista.

Paperien repiminen ja silppuaminen käsin voi olla työlästä sekä jättää vielä osan tiedoista luettavaksi.

Turvallista hävittämistä varten voi hankkia vaikka paperisilppurin tai polttaa paperit esimerkiksi takassa, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n palvelusihteeri Merja Saarivirta.

- Yksi mahdollisuus on laittaa paperit energiajätepussiin ja pussi tiukasti kiinni. Ne menee sitten meidän energiajätemurskauslaitokseen ja jatkaa matkaa siitä polttolaitokseen, Saarivirta toteaa.

Päijät-Hämeen Jätehuolto otti käyttöön maaliskuussa tietosuojapaperien vastaanoton. Kodin tärkeät paperit voi hävittää turvallisesti viemällä paperit kaikilta jäteasemilta löytyviin, lukittuihin jäteastiohin.

- Asiakas itse laittaa muutaman sentin aukosta paperit laatikkoon. Keräysastiat säilytetään sisätiloissa, että ne todellakin ovat suojatussa paikassa.

Päijät-Hämeen Jätehuolto veloittaa tietosuojapaperien vastaanottamisesta, esimerkiksi 40 litraa paperia maksaa 15 euroa. Niitit ja klemmarit voi jättää papereihin kiinni, kertoo palvelusihteeri Merja Saarivirta.

- Toivotaan, että ihmiset poistaisivat paperit mapeista ja kävisivät ne läpi, ettei joudu maksamaan turhasta. Papereita ei tuhota meillä vaan meidän urakoitsija hoitaa papereiden tuhoamisen. Heillä on tällainen ristiinsilppuamismenetelmä käytössä.

Lue seuraavaksi