1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtakunnansyyttäjä: Alppilan kouluselkkaus on merkittävä ennakkotapaus

Alppilan koulujupakka menee suoraan valtakunnansyyttäjänviraston harkittavaksi. Laajaa yhteiskunnallista keskustelua herättäneen tapauksen yhteydessä luodaan paikallisille syyttäjille oikeusohjetta vastaavien tilanteiden käsittelyyn.

Alppilan lukio ja yläaste Helsingissä. Kuva: Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske päätti ottaa Alppilan yläasteella sattuneen välikohtauksen suoraan valtakunnansyyttäjänviraston käsittelyyn tapauksen saaman poikkeuksellisen laajan julkisuuden takia. Tavanmukaisesti syytekäsittely olisi tehty Helsingin syyttäjänvirastossa.

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälän mukaan asiassa tehdään nyt tärkeää linjanvetoa.

- Asia otetaan tänne käsiteltäväksi, koska tämä on herättänyt niin paljon yhteiskunnallista mielenkiintoa ja tässä on tärkeästä rajanvetoasiasta kysymys.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa

Alppilan yläasteen koulun opettaja sai potkut poistettuaan häiriköineen oppilaan voimakeinoin ruokalasta. Nyt poliisi selvittää, onko opettajaa syytä epäillä myös rikoksesta.

Lähtökohta on, että pyritään antamaan jonkinlaista oikeusohjetta.

Jorma Äijälä

Mahdollisia rikosnimikkeitä ovat pahoinpitely ja virakavelvollisuuden rikkominen.  

- Poliisi tutkii tämän asian nyt ja sen jälkeen suoritetaan syyteharkinta, ellei poliisi jo tutkinnan aikana päätä, ettei siinä ole syytä epäillä rikosta, Äijälä toteaa.

Ennakkotapauksella haetaan oikeusohjetta

Tavoitteena on luoda paikallisille syyttäjille edellytykset vastaavien tapausten käsittelyyn tulevaisuudessa.

- Kyllä näissä lähtökohta on, että pyritään antamaan jonkinlaista oikeusohjetta. Kun asia on käsitelty valtakunnansyyttäjänvirastossa, voidaan niitä paikallisten syyttäjien taholta käsitellä kuten normaalistikin asioita, Äijälä huomauttaa.