1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tiilitalossa asuu onnellinen perhe"

1960-1970 -luvuilla tiilitaloa markkinoitiin parhaana vaihtoehtona perheen kodiksi. Oululainen arkkitehti ja tietokirjailija Kaarina Niskala kertoo, että muodissa oli myös tapetoida vaikkapa kerrostalo tiilitapetilla.

Tiilet ja harkot
Oulun Lääninhallituksen rakennus
Yle / Marko Heikkinen

1960- ja 1970 -luvuilla asuintalon sisälläkin seinät saattoivat olla oikeasta tiilestä. Arkkitehti, tietokirjalija ja tutkija Kaarina Niskala kertoo, että tiilitalo oli aikoinaan varakkuuden merkki.

- Alan ammattilaiset osasivat rakentaa itselleen tiilitalon ja muut saivat tyytyä puutaloon, Niskala sanoo. Tiilitaloa markkinoitiin myös iskulauseella "Tiilitalossa asuu onnellinen perhe".

Oulussa on vahvat perinteet tiilirakentamisessa. Tiilirakentaminen tarkoittaa, että rakennuksen runko on tehty tiilestä mutta tiilirakentamiseksi voidaan lukea myös tyyli, jossa ainoastaan julkisivu on tehty tiilestä.

Kaarina Niskala kertoo, että Ruotsin vallan aikaan annettiin määräys, jonka mukaan julkiset rakennukset täytyy tehdä kivestä. Tiili oli tuolloin arvokasta ja rakennuksista saatiin tiilen myötä myös paloturvallisia.

Naiset kantoivat tiilikuormia

Oulun keskustassa moni vanha rakennus on tiilirakennus, mutta julkisivu on rapattu ja maalattu, joten taloja ei miellä tiilestä tehdyiksi.

- Meillä on esimerkiksi Kaarlenholvin talo, Valkealinna tai tuomiokirkko, jotka on tehty tiilestä, Niskala luettelee.

- Valkealinnan taloa rakensivat myös naiset, jotka kantoivat muurarien apuna tiiliä portaita pitkin ylös kerroksiin. Se oli raskasta ja vaarallista työtä.

1800-luvun lopulla valmistunut lääninhallituksen talo on puolestaan tiilijulkisivuinen. Punaisesta tiilestä on tehty myös esimerkiksi kauppahalli ja Oulun vankila. Åströmin nahkatehtaalla oli aikoinaan oma tiilitehtaansakin. Karjasillalla kaupunginojan varren kerrostalot ovat puolestaan rapattuja täystiilitaloja.

- Tiilirakennukset ovat arvokkaita. Tiili on kaunis, helppohoitoinen ja kestävä, Niskala arvioi.

Aikoinaan saatettiin myös rapata hirsitalojen hirret, jotta talo näyttäisi kivitalolta. Tähän tapaan tehtiin esimerkiksi Tuiran entisen synnytyslaitoksen julkisivu. Kun siirryttiin betonirakenteisiin, julkisivu tehtiin usein erikseen tiilestä. Nykyään täystiilirakentaminen on harvinaista.

Lue seuraavaksi