Hyppää sisältöön

Vihaajat verkossa

"Sinut pitäisi raiskata ja paloitella". Raportti naisiin kohdistuvasta verkkovihasta Ruotsissa.

Sitaatti
"Sinut pitäisi raiskata ja paloitella". Raportti naisiin kohdistuvasta verkkovihasta Ruotsissa. Tuotanto SVT, Ruotsi.

”Sinut pitäisi raiskata ja paloitella.”

”Kuole! Etkö voisi vain kuolla!"

”Katkaisen kaulasi ja jätän puukon vittuusi."

”Helvetin tekosiveä narttu, en kestä edes kuulla ääntäsi.”

Tässä muutama näyte verkkovihasta.  Se ei ole asiapohjaista kovaa kritiikkiä, vaan julmasti henkilöön käyvää, tai asenteellisesti ihmisryhmiä solvaavaa raivoa.

Vihaviestintä on levinnyt pikku hiljaa, sitä mukaa kun ihmisten arki ja keskustelut ovat muutenkin siirtyneet verkkoon. Tappouhkauksista on tullut näkyville keskustelijoille arkipäivää.

Yle toteuttaa huhtikuun viimeisellä viikolla ns. viha-projektin, jossa otetaan luupin alle millaista verkkoviha on, millaiseen kielenkäyttöön on syytä tottua ja mitä ei tarvitse sietää. Vakavin kysymys on: mitä aggressiivinen keskustelukulttuuri tekee demokratialle ja sananvapaudelle.

Vihaprojekti koostuu kolmesta tv-ohjelmasta ja verkkosivustosta. Tätä varten on kerätty kommentteja ja näkökulmia noin 30 suomalaiselta vihan kohteeksi joutuneelta ja asiantuntijalta. Valtaosa suostuu kommentoimaan asiaa julkisesti, vaikka tähän asti uhkailuista on totuttu vaikenemaan. Vaikeneminen ei ole kuitenkaan vähentänyt vihaviestintää, pikemminkin päinvastoin.

”Tiedämme missä asut jos meidän seuraavan kerran täytyy ottaa kantaa suomalaisuutta ja suomenkielisiä halveksivaan toimintaanne hurripaskaväännössänne.”

”Siltä pitäis saman tien katkaista niskat.”

”Toivon, että lapsesi raiskataan”. Mm. tällaisia kommentteja on saanut blogia pitävä Natashja. Kuva: Yle: Silminnäkijä

”Silmänsä puhkokaa ja sydämensä revittäköön ulos rinnastansa.”

Silminnäkijä esittää torstaina 25.4.2013 omalla ohjelmapaikallaan klo 20 Ruotsin SVT:n tutkivan ohjelman Uppdrag Granskningin aiemmin keväällä esittämän katsauksen naisiin kohdistavasta verkkovihasta. Saman illan Spotlight jatkaa aiheesta klo 21.30 Fem-kanavalla, ja tarkastelee suomalaista verkkovihaa. Näkökulma lavenee samalla naisvihasta miehiin. A-studio esittää puolestaan keskiviikkona 24.4. katsauksen poliitikkojen vihaamisesta.

Koko materiaalista tehdään nettivihasivusto, joka julkaistaan samalla viikolla.  Se antaa sananmukaisesti kasvot verkkovihalle.

”Toivottavasti kuolet hitaasti kärsien aidsiin, hinttihomonekru. Ja ilman suomalaisten maksamia veroja. Painu Afrikkaan takaisin.”

”Älä tule vastaan Oulussa yksin, ja vältä pimeitä kujia. Joukkohaudassa et lepää yksin.”

Aggressiivisen viestinnän kohteeksi joutuvat nykyään erityisesti poliitikot, tutkijat, toimittajat, kolumnistit ja yhteiskunnalliset keskustelijat. Varmimmin vihapostia saa jos on feministi, ruotsinkielinen, äärioikeistosta tai maahanmuutosta kiinnostunut tai seksuaalivähemmistöön kuuluva. Lisäksi esimerkiksi ravitsemuksesta ja susista käydään raivoa sisältävää keskustelua.

Julia alkoi saada raiskausviestejä sen jälkeen, kun hän kirjoitti Hennes&Maurtitzin facebook-sivuille räppärin kuvasta t-paidassa. Kuva: Yle: Silminnäkijä

Jo nyt vihakeskustelu on hiljentänyt joitain tutkijoita – eli kova henkilöön menevä painostus on tuottanut tulosta.

Verkkovihasta on helppo puhua yleisellä tasolla. Sitä on pidetty yhteiskunnallisen turhautumisen purkautumisena, joka ei ole sen kummallisempaa kuin vihapäissä käyty baarikeskusteluja. Kun sitä katsotaan yksilön silmin, ja yksittäisten viestien kautta, kuva muuttuu. Se näyttäytyy ankarana kiusaamisena tai hiljentämisyrityksenä.

Suurin osa vihaviestejä saavista on tuhonnut viestit saman tien. Kun keskustelussa ei ole ollut yksityiskohtia, on jäänyt määrittelemättä mitä pitää sietää ja mitä ei.

Kiusaamiseen on otettu monin paikoin nollatoleranssi. Pitääkö verkkovihaan suhtautua myös kiusaamisena? Entä miten sitten voi esittää kovaa kritiikkiä, jos vastapuoli tulkitsee kaikki vihaviesteiksi? Kysymyksiä on paljon, ja viha-paketti pyrkii vastaamisen sijaan herättämään niitä vielä lisää.