Nälkäkuolema uhkaa mehiläisiä

Mehiläiset kärsivät pitkittyneestä kevään tulosta, sillä niiden pesistä on loppumassa talviruoka ennen aikojaan. Nälkäkuolema uhkaa kokonaisia pesiä, sillä mehiläisyhdyskunnat jakavat ravintonsa tasan kaikkien pesän asukkaiden kesken.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kylmän kevään ja sateisen viime kesän vuoksi mehiläiset tarvitsevat lisäravintoa ennen siitepölykauden alkamista.

Keski-Suomen Mehiläishoitajien puheenjohtaja Matti  Pylvänäinen kehottaa mehiläishoitajia tarkistamaan pesien tilanteen tänä vuonna jo hieman tavallista aikaisemmin, jotta pesälle mennessä vastassa ei olisi ikävä yllätys.

- Mehiläiset ovat sillä tavalla demokraatteja, että ne jakavat kaiken ruoan tasan. Jos se loppuu, niin se loppuu kaikilta, ja sitten koko pesä tuhoutuu, Pylvänäinen kertoo.

Oikein ajoitettuna lisäruokinta takaa, ettei kesän hunajasato kärsi.

Ruokavaraston loppuminen poikkeuksellista

Lisäruoaksi mehiläispesiin viedään sokeriliuosta tai sokerista tehtyä taikinaa. Ruokinta voidaan aloittaa, kun pesän elämä talven jäljiltä viriää ja mehiläiset ovat lentäneet puhdistuslennon, jolla ne ulostavat talven aikana syömänsä ravinnon.

Mehiläiset ovat sillä tavalla demokraatteja, että ne jakavat kaiken ruoan tasan.

Matti Pylvänäinen

17 vuotta mehiläisiä hoitanut Pylvänäinen on joutunut lisäruokkimaan hoidokkejaan vain kerran aikaisemmin, sillä yleensä mehiläiset selviävät talvesta syksyn ruokinnalla.

- Ne tietysti itse kerää syksyllä mettä, hunajaa, ja siitepölyäkin, et niillä on siellä pesässä jonkinlainen oma ruokavarasto. Elokuussa aina yhdelle pesälle annetaan noin 25 kiloa sokeria veteen liuotettuna ja sen ne sitten tallentaa sinne kennoihinsa talven varannoksi.

Pörräys alkaa pajun kukinnasta

Varsinainen pörinä pesissä alkaa pajun kukkiessa vapun tienoilla, kun mehiläiset lopulta pääsevät hankkimaan ravintoa omin voimin. Hunajapulaa ei kevään viipymisestä huolimatta kuitenkaan ole luvassa. Pylvänäinen toivoo, että paju kukkisi hyvin ja tarjoaisi siten mehiläisille runsaasti ravintoa.

- Toivotaan, että kesän aikana on hyviä lämpimiä lentosäitä ja mehiläiset pystyy keräämään satoa, niin sitten meillä on toimittaa suomalaisille sitä suomalaista laatuhunajaa ensi talvenakin.