Verokarhun muutto Kakolaan viivästymässä

Turun Verohallinto suunnitteli keskittävänsä toimintonsa Kakolan entiselle vankila-alueelle syksyllä 2014. Rakentamisselvitysten keskeneräisyyden vuoksi muutto ei kuitenkaan vielä ole varma ainakaan suunnitellussa aikataulussa.

Kakolanmäki
Kakolan vankila-alue.
Kakolan vankila toimi 1800-luvun puolivälistä vuoteen 2007.Samuli Holopainen / Yle

Kakolanmäen alueen myynti ei ole edennyt Senaatti-kiinteistöjen toivomalla tavalla. Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Heikki Laitakari arvioi, että Kakolan rakennusten ja maa-alan myynti kestää vielä useita vuosia. Valtiolla on myytävänä Kakolanmäellä 100 000 neliötä rakennuksia ja tonttimaata uudisrakentamista varten.

Neuvotteluja mm. turkulaisten rakennusliikkeiden kanssa käydään parhaillaan. Pisimmällä hankkeista on Turun Verohallinnon sijoittuminen Kakolaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Verohallinnon piti muuttaa Kakolaan jo ensi vuonna, mutta Heikki Laitakarin mukaan asia ei olekaan enää täysin varma.

- Se on auki. Voi olla, että Verohallinto tulee sinne tai sitten voi olla, että Verohallinto ei tule sinne. Kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki. Verohallinnon piti muuttaa ensi syksynä, mutta kustannukset uudisrakennuksen myötä nousivat korkeiksi. Tilanne on kuitenkin siis avoin ja asioita selvitellään. Ratkaisu saadaan varmaan lähiaikoina, Laitakari kertoo.

Verohallinto ja Senaatti-kiinteistöt solmivat viime syyskuussa vuokrasopimuksen, jonka mukaan verotoiminnan käyttöön tulisi Kakolasta noin 9500 kerrosneliömetriä. Verohallinnon tavoitteena on ollut keskittää nykyiset hajallaan olevat toiminnot Turussa samaan paikkaan. Muuton piti alustavien suunnitelmien mukaan tapahtua ensi vuoden syyskuussa länsisellin peruskorjauksen ja uudisrakennuksen valmistuttua.

Viivästystä joka tapauksessa tulossa

Senaatti-kiinteistöjen Turun aluepäällikkö Riitta Kirjavainen arvioi, että muutto on mahdollista aikaisintaan 2017. Kakolan kuntoselvitykset ovat vielä kesken, minkä jälkeen päästään vasta saneeraustöihin ja uudisrakentamiseen.

Verohallinnon toimitilajohtaja Riitta Juutilainen sanoo, että Verohallinto pitää kiinni aiemmin tehdystä sopimuksesta.

- Sopimus on ja sen mukaan edetään. Mitään ei tosin ole vielä rakennettu, mutta Kakolaan olemme menossa, ellei Senaatti-kiinteistöjen kanssa toisin sovita, Juutilainen toteaa.

Juttua laajennettu kello 13 Senaatti-kiinteistöjen Turun alueen kommentilla sekä Verohallinnon kommentilla. Myös otsikko muutettu. Alkuperäinen oli: Verokarhu empii vielä muuttoa Kakolaan.