Lappeenrantaan haaveillaan robottiteknologian yritystoimintaa

Tekes on myöntänyt Lappeenrannan teknillisen yliopiston älykkäiden koneiden laboratoriolle 600 000 euroa robottitekniikan kaupallistamismahdollisuuksien tutkimiseen. Potentiaalisia menetelmiä testataan ennen kaupallisen toiminnan aloittamista.

tekniikka
Satamanosturit konttikentän laidalla Kotkan Mussalon satamassa.
YLE / Anna Huittinen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ryhtyy tutkimaan robottiteknologian kaupallistamismahdollisuuksia. Yliopisto on saanut Tekesiltä 600 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda Lappeenrantaan robotiikka-alan yritystoimintaa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston älykkäiden koneiden laboratoriossa on kehitetty monta robotiikkaan liittyvää uutta menetelmää ja järjestelmää muun muassa kustannustehokas kalibrointijärjestelmä teollisuusroboteille sekä 3D-mittauksiin ja CAD-kuviin perustuva robotin radan opetusmenetelmä. Lisäksi työryhmä tutkii mobiilirobotiikkaa esimerkiksi vesi- ja kaasuturbiinien ja tuulivoimaloiden runkorakenteiden ja siipien kokoonpanoon ja korjaukseen paikan päällä.

Viimeaikainen tutkimusläpimurto on liikkuvien työkoneiden kuten satamanostureiden kameroilla tehtävän etäohjauksen helpottaminen. Potentiaalisia tuotteita testataan ja kehitetään prototyyppien avulla ennen kuin kaupallinen toiminta aloitetaan. Lisäksi hankkeessa tehdään kaupallistamista tukevia tutkimuksia.