Yhdysvallat harkitsee lisätukea Syyrian kapinallisille

Yhdysvallat pohtii kulissien takana mahdollisuutta lisätä Syyrian kapinallisille antamaansa tukea. Toistaiseksi kapinalliset ovat saaneet Yhdysvalloilta lähinnä ruokaa ja lääkkeitä, mutta nyt maan hallinto pohtii mahdollisuutta avustaa kapinallisia puolustustarvikkeilla, kuten suojavarusteilla ja pimeänäkölaseilla.

Yhdysvallat valmistautuu vapauttamaan Syyria-poliitiikkaansa. Sanomalehti The New York Timesin mukaan presidentti Barack Obaman hallinto valmistautuu lisäämään sotilasapuaan Syyriaan ja painostamaan EU:a, jotta unionin jäsenmaat eivät jatkaisi asevientikieltoaan Syyriaan.

Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta, millaista lisäapua Yhdysvallat on valmis antamaa Syyrian kapinallisille. NYT:n mukaan presidentti Obama on tehnyt periaatteellisen päätöksen, että maa voisi tarjota sotilastarvikkeita Syyrian kapinallisille. Käytännössä lisäapu tarkoittaisi esimerkiksi suojavarusteita ja pimeänäkölaseja, mutta ei aseita.

Jos tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on merkittävä linjamuutos. Toistaiseksi Yhdysvallat on suostunut tarjoamaa Syyrian kapinallisille lähinnä lääke- ja ruoka-apua, joskin maan ulkomaantiedustelupalvelu CIA on kaikessa hiljaisuudessa antanut kapinallisille koulutusta Jordanian pakolaisleireillä. Nyt Yhdysvaltain hallinto kuitenkin valmistautuu antamaan kapinallisille sotilastarvikkeita suoraan.

Kuinka paljon ja millaista apua Syyrian kapinallisille kannattaisi antaa, on ollut yksi Obaman hallinnon kuumimmista perunoista.

- Kehityskaari on nouseva, ja presidentti on ohjeistanut neuvonantajiaan tunnistamaan niitä tapoja, joilla voimme tukea Syyrian kapinallisia, NYT:n haastattelema virkamies sanoo.

Syyrian kapinalliset ovat toistuvasti vedonneet Yhdysvaltoihin ja EU-maihin saadakseen muun muassa ilma- ja panssarintorjuntaohjuksia. Toistaiseksi vaatimuksiin ei ole suostuttu.

Viime vuonna tiedustelupalvelu CIA:n silloinen johtaja David Petraeus ehdotti, että Yhdysvallat aseistaisi harvoja ja valittuja Syyrian opposition edustajia ja heidän ryhmittymiään. Tuolloin presidentti Obama ampui ehdotuksen alas. Presidentin muuttunutta kantaa selittää se, että esimerkiksi Venäjä ja Iran ovat tukeneet presidentti Bashar al-Assadia, mikä on pitkittänyt Syyrian sisällissotaa.

Lisäksi presidentti Obama on huolissaan al-Nusra-liikkeestä. Liike on kasvattanut suosiotaan taisteltuaan urhoollisesti presidentti al-Assadin joukkoja vastaan. Al-Nusra on avoimesti ilmoittanut, että se on osa terroristiverkosto al-Qaidaa.

Samaan aikaan Iso-Britannia ja Ranska ovat viestittäneet, että eivät halua jatkaa EU:n asevientikieltoa Syyriaan. Molemmat maat ovat jo aikaisemmin ilmaisseet halukkuutensa aseistaa Syyrian kapinallisia. Toistaiseksi EU:n toukokuun lopussa raukeava asevientikielto on estänyt tämän. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että raukeavaa vientikieltoa ei uudisteta, koska uudistus vaatisi kaikkien 27 EU:n jäsenmaan hyväksynnän - ja ainakin julkisesti Iso-Britannia ja Ranska ovat antaneet ymmärtää, että ne eivät ole jatkamassa vientikieltoa.