1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvamenestykseen alle miljoonalla eurolla

Romanialaisen menestyselokuvan budjetti on puolet suomalaiselokuvan budjetista.

Kulttuuri
Kuva Christian Mungiun elokuvasta Yli vuorten.
Kuva Christian Mungiun elokuvasta Yli vuorten.Mobra Film

Romanian uuden aallon elokuvan menestys alkoi vuonna 2007, kun Cristian Mungiun aborttitrilleri _4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää _voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon.

Kuusi vuotta myöhemmin EU:n toiseksi köyhin maa on vakiinnuttanut paikkansa laatuelokuvan tuottajana. Viimeisin esimerkki on tämän vuoden helmikuulta, jolloin romanialainen _Pozitia copilului _voitti Berliinin elokuvajuhlienpääpalkinnon.

Maailmalla palkitut ja kehutut romanialaiselokuvat on tehty noin 700 000 euron budjetilla, mikä on puolet suomalaisen elokuvan keskimääräisestä budjetista.

Synkkä ortodoksitarina

Mungiun uusin elokuva _Yli vuorten _(După Dealuri, 2012) saa Suomen ensi-iltansa perjantaina. Se sai osansa palkinnoista viime vuonna Cannesissa. Palkinnot lohkesivat parhaasta käsikirjoituksesta sekä naispääosien esittäjille.

Elokuvassa nuori Alina palaa Romaniaan pelastamaan ystävänsä Voichitan köyhyydestä Romanian maaseudulta. Ystävä löytyy luostarista, jossa Alina saa vaikeimman mahdollisen kilpailijan - Jumalan.

- _Yli vuorten _ei kerro Romaniasta, vaan rakkaudesta, uskonnosta ja välinpitämättömyydestä. Rakkaus on universaali asia. Uskonto taas on kaikkialla, sanoo Alinaa elokuvassa esittävä Cristina Flutur.

Parhaan naisnäyttelijän palkinnon vastanäyttelijänsä Cosmina Stratanin kanssa jakanut Flutur ei usko synkkyyden olleen elokuvan päämäärä.

- Cristian tekee elokuvia, jotka panevat miettimään asioita, joita emme tavallisesti mieti.

- Ortodoksikirkolla on paljon valtaa Romaniassa. Elokuva ei tuomitse kirkkoa, mutta se kysyy, miksi emme mieti asioita itse. Teemme niin kuin meidän on käsketty, emmekä mieti onko se oikein vai väärin.

"Kaikki ei ole hyvin"

Romanian uuden aallon elokuvat antavat köyhän maan elämästä varsin synkän kuvan. Totuus ei ole ihan samanlainen.

- En sanoisi Romaniaa synkäksi. Mutta on meillä paljon ongelmia. Romanialaiset rakastavat valittamista. Se on kuin klisee: samoja lauseita toistetaan niin kuin ne tarttuisivat ihmisestä toiseen. Meidän pitäisi itse muuttaa asioita eikä vain istua ja valittaa, Flutur sanoo.

Elokuvien antama kuva romanialaisista ei miellytä niiden kotimaassa. Nenää nyrpistetään liiallisena pidetylle synkistelylle, Flutur kertoo.

- Meidän täytyy kuitenkin tuntea myös maailmamme pimeä puoli. Emme voi esittää, että eläisimme maailmassa, joka on täynnä valoa ja jossa kaikki on hyvin. Ei kaikki ole hyvin.