OAJ:n asiamies: Oppilaille annettava työrangaistuksia

Oppilaat eivät miellä jälki-istuntoa, luokasta poistamista, varoitusta tai määräaikaista erottamista enää rangaistuksiksi.

Kotimaa
OAJ:n Etelä-Savon alueasiamies Esa Tuupanen
Elina Partio/Yle

Nykyinen lainsäädäntö estää monien tehokkaiden kurinpitotoimien käytön kouluissa, kritisoi Opetusalojen ammattijärjestön OAJ:n Etelä-Savon alueyhdistyksen asiamies Esa Tuupanen. Rangaistuskäytäntöjä pitäisi uudistaa, ja ottaa käyttöön nykyistä tiukemmat mallit.

Tuupanen ehdottaakin uudeksi rangaistuslinjaksi esimerkiksi oppilaan vapaa-ajalla tapahtuvaa työrangaistusta.

- Lainsäädäntöhän ei tunne, että esimerkiksi jälki-istunnon voisi muuttaa työpalvelukseksi. Näin tunti koulun jälkeen tehtäisiin siivous-, korjaus- tai muita töitä.

Käyttöön pitäisi Tuupasen mukaan ottaa myös häpeän tunnetta lisääviä rangaistusmalleja. Rikkomuksesta voisi seurata esimerkiksi koulun jälkeen omalla ajalla tehtäviä koulutehtäviä tietyssä paikassa.

- Ihminenhän on laumaeläin ja pelkää lauman silmissä kasvojen menestystä. Jos miettii koululuokan rakennetta, niin onhan se noloa, jos joutuu rehtorin kanslian edessä tekemään tehtäviä.

Yhä nuoremmat lapset levottomia

Tuupasen mukaan on huolestuttavaa, että jo esikoulussa sekä eka- ja tokaluokilla on nykyään paljon rauhattomuutta ja jopa väkivaltaa. Vaikka erilaisia kasvatus- sekä vertaistukikeskusteluja oppilaiden kanssa käydään, 20 prosenttia nykypäivän opettajista kokee uhkailua ja väkivaltaa arkipäivässään.

- Vanha viisauskin sanoo, että rangaistuksen ankaruus ei pelota ketään, vaan se, että varmasti väärästä teosta jää kiinni ja siitä se seuraa automaattisesti rangaistus, tuumii yli 20 vuotta opettajana ollut Tuupanen.

Elina Partio, Yle Etelä-Savo