Opetusministeri haluaa tarkennuksia opettajien voimankäyttöoikeuksiin

Kotimaa
Opetusministeri Jukka Gustafsson.
Kyösti Vaara / Yle

Alppilan koulun opettajan potkujen jälkeen julkinen keskustelu on käynyt kiivaana siitä, miten opettajat saavat puuttua häiriköivien oppilaiden toimintaan. Perusopetuslain 36. pykälä sallii opettajan tai rehtorin käyttää välttämättömiä voimakeinoja häiriköivän oppilaan poistamiseen esimerkiksi luokkahuoneesta.

- Olen valmis tekemään perusopetuslain 36. pykälään tarkennuksia ja selkeyttämään sitä, miten opettajat voivat toimia tilanteissa, joissa oppilas häiriköi, sanoo ministeri Gustafsson.

Opetusministerin mielestä opettajat joutuvat usein häiriköivien oppilaiden kanssa kiusallisiin tilanteisiin. Ministeri haluaa, että opettajilla on selkeät ohjeet vaikeiden tilanteiden selvittämiseen.

- Perusopetuslain muutokset käsitellään sivistysvaliokunnassa. Jos sieltä tulee selkeä ja konkreettinen muutosehdotus, olen valmis ministerinä laittamaan siihen nimeni alle. Tietysti muutoksen pitää mennä vielä perustuslakivaliokunnalle hyväksyttäväksi.

Alppilan koulun tapauksen yhteydessä keskustelua on herättänyt se, käyttikö opettaja liikaa fyysistä voimaa, kun hän poisti oppilaan ruokalasta selästä työntämällä.

- Opettajilla on oikeus puuttua oppilaiden häiriköintiin. Ääritilanteissa opettaja voi tarttua oppilaaseen vaikka kaksin käsin, jos tilanne niin vaatii, sanoo ministeri.

Alppilan koulun ruokalan tapahtumista on netissä levinnyt video, jossa näkyy opettajan sekä oppilaan välikohtaus.

- Videosta ei näe kaikkea sitä, mitä siellä tapahtuu. En halua olla tuomarina, mutta tässä kyseisessä tapauksessa mennään ihan siinä äärirajoilla ylittääkö opettaja valtuutensa –rima heiluu, pohtii ministeri Gustafsson.

Suurin vastuu vanhemmilla

Opetusministerin mielestä oppilaiden häiriökäyttäytyminen kouluissa on iso ongelma, johon on puututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

- Ammattiapua ja ennalta ehkäiseviä toimia on saatava kouluihin enemmän. Tilanteisiin on myös puututtava aikaisemmin. Hallitus on kehysriihissä sopinut jakavansa 13 miljoonaa euroa tähän työhön. Tällä summalla kouluihin voi palkata kymmeniä jopa satoja uusia kuraattoreita, laskee ministeri Gustafsson.

Opettajien itsensä tekemiä ilmoituksia heihin kohdistuneista vaara- ja uhkatilanteista kertyy pelkästään pääkaupunkiseudulla satoja lukuvuodessa. Ministeri uskoo tämän johtuvan oppilaiden vähentyneestä kunnioituksesta opettajia kohtaan.

- Vanhempien vastuuta on lisättävä. Häiriö-ongelmat ovat 80-90 prosenttisesti vanhempien vastuulla. Monet lapset ovat isäntiä kotona. Vanhemmat eivät osaa laittaa rajoja. Jos puu on kasvanut liian kauan väärään suuntaan, on vaikeaa enää muuttaa suuntaa, painottaa opetusministeri Gustafsson.

A-studio: Stream käsittelee aihetta perjantaina 12.4. klo 21 TV1:llä. Studiossa opetusministeri Jukka Gustafssonin lisäksi irtisanottu opettaja Antti Korhonen, Marjo Kyllönen Helsingin kaupungin opetusvirastosta ja ysiluokkalainen Emma Mähönen.