Valajat toivovat poliitikkojen keksivän vaihtoehdon "valuvialle"

Kun osinkoveromalli mättää tai kehysriihen tulos ei tyydytä, niistä löydetään "valuvika". Ammattivalaja toivoisi poliittiseen puheeseen toisenlaisia vertauksia epäonnistumiselle.

politiikka
Valimoinstituutin johtaja Jouni Lehto ja koevalaja Pekka Savolainen
Valimoinstituutin johtaja Jouni Lehto ja koevalaja Pekka Savolainen tekevät uutta kantta kiukaalle.

Tampereen Hervannassa sijaitsevassa Valimoinstituutissa valetaan parhaillaan uutta kantta legendaarisen Kaupinojan saunan kiukaaseen. Taitavien valajien käsissä metallista syntyy paljon muutakin.

- Valamalla kaikki on mahdollista. Vain kappaleen geometria saattaa aiheuttaa joitakin rajoituksia. Suomessa on valmistettu suurimmillaan jopa satatonnisia valuja, ja toisaalta voidaan kevyimmillään tehdä muutamien kymmenien grammojen titaanivaluja, kertoo laitoksen johtaja Jouni Lehto.

Käsityöläiset pyrkivät luonnollisesti virheettömään suoritukseen, ja valuvikoja instituutissa syntyy vain harvoin.

- Koetamme tietysti välttää vikoja kaikin keinoin, mutta kun paljon tehdään, aina jotain sattuu. Muotti voi pettää tai mallissa olla virhe.

Moka muodon antamisessa

Valuvika esiintyy useammin poliitikkojen puheissa kuin valimon arjessa. Viimeksi "valuvika" löydettiin tuoreesta osinkoveromallista.

Tulee mieleen epäonnistuminen, jota voi verrata virheeseen muodon antamisessa.

Jouni Lehto

- En tunne ilmauksen historiaa tarkasti. Itselleni tulee mieleen epäonnistuminen, jota voi verrata virheeseen muodon antamisessa, Jouni Lehto pohtii.

Poliittiseen keskusteluun voitaisiin valajien mielestä keksiä uusi suosikki-ilmaus epäonnistumista kuvaamaan.

- Sanonta ei herätä minussa suuria tunteita, mutta ehkä se jonkun mielestä leimaa alaa, miettii koevalaja Pekka Savolainen.

Jouni Lehto on samoilla linjoilla.

- Varmaan löytyisi parempiakin vertauksia kuin valuvika.