Osmo Ukkonen: Kolmas kirja ilmestyi juuri, seuraava muhii jo mielessä

Ensin löytyy aihe, sitten tutkitaan taustat kunnes mielessä muovautuvat henkilöt sekä tarinan alku ja loppu. Sitten alkaa kirjoittaminen.

Osmo Ukkonen Kuva: Satu Haapanen / Yle

Mikkeliläinen opettaja Osmo Ukkonen tiesi jo pitkään, että eläkkeelle siirryttyään hänen päivänsä täyttyvät kirjoittamisesta. Vaikka politiikkakaan ei ole jäänyt elämästä syrjään, Ukkonen on silti pitänyt itselleen antamansa lupauksen: tätä nykyä opettaja Ukkonen voi esittäytyä kirjailija Ukkoseksi.

Osmo Ukkosen ensimmäinen kirja "Elämän avaimet" ilmestyi vuonna 2009, "Itsekkyyden kukka" julkaistiin vuonna 2011, tänä keväänä "Muisti tekee virheen".

- Kaikki alkaa siitä, että löydän mielenkiintoisen aiheen. Esimerkiksi "Itsekkyyden kukka" on tutkielma narsistisesta henkilöstä. Tuorein kirja on muistiin liittyvä juttu, Osmo Ukkonen kertoo.

Kirjan kirjoittaminen ei ala kirjoittamisesta, vaan tutkimisesta. Osmo Ukkonen kertoo tekevänsä aika suuren pohjatyön ottaessaan asioita selville. Hän miettii kirjan lukukaarta: mistä se alkaa, mihin se päättyy, minkälaisia henkilöitä kirjassa on, mitkä ovat keskeisiä tapahtumia.

Kun kirjoittaminen alkaa, suunnitelmia on myös vara vaihtaa, jotta tarina kulkee eteenpäin.

- Koko ajan on pidettävä kontrolli, että ei eksy sivu- ja harhapoluille eikä kirjan uskottavuus häviä.

Osmo Ukkonen kertoo, että päähenkilöt on kirjattu ja suunniteltu jo etukäteen, mutta tarinan kehittyessä henkilömäärä usein muuttuu ja kasvaa.

- Kun tarinaan tulee lisää sisältöä, se vaatii myös lisähenkilöitä.

Väkisin ei pidä kirjoittaa

Osmo Ukkonen osaa ottaa kirjoitushommat rauhallisesti. Jos tuntuu, että työ ei tänään suju, hän jättää kirjoittamisen sikseen ja yrittää myöhemmin uudelleen.

- Aamupalan jälkeen käyn yleensä lenkillä, se selkeyttää ajatukset. Sitten istahdan tietokoneen ääreen ja luen edellisen päivän liuskat, jotta saan viritetyksi aivot päivän työhön.

- Joskus vire on hyvä ja kirjoittaminen voi jatkua pitkälle iltapäivään. Joskus jo tunnissa tietää, että tänään ei synny enempää. Väkisin ei pidä kirjoittaa.

Osmo Ukkonen on nyt kirjoittanut yhteensä kolme romaania, seuraava muhii jo mielessä.

- Se on mietitty ihan valmiiksi. Oikeastaan se on kirjoittamista vaille valmis, Ukkonen naurahtaa.

- Pohjatyöt ovat mielessä ja kirjan työstäminen alkaa vielä tänä keväänä.