1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat selvittivät Saturnuksen sateiden alkuperän

Havaijilaisen observatorion tutkijat ovat selvittäneet, miten Saturnuksen ilmakehään on päätynyt vettä. Tutkijoiden mukaan vesi on peräisin planeetan renkaista.

tiede
Saturnus
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/University of Leicester

Havaijilaisen Keckin observatorion tutkijat ovat selvittäneet, mistä Saturnus-planeetan sateet ovat peräisin. Observatorion ottamat kuvat osoittavat, että sateet ovat peräisin planeettaa ympäröivistä renkaista.

Tutkijoiden mukaan planeetan renkaissa olevat vesihiukkaset ovat sähköisesti varautuneita. Tämän vuoksi planeetan magneettikenttä vetää vesihiukkasia puoleensa liki 200 000 kilometrin päässä sijaitsevista renkaistaan.

Varauksensa vuoksi vesihiukkaset purkavat Saturnuksen ilmakehän sähköistä varausta. Tämä puolestaan vaikuttaa merkittävästi Saturnuksen yläilmakehän lämpötilaan niillä alueilla, joille vesihiukkaset lankeavat.

Sadeteoria ei ole aivan uusi. Tiedemiehet pohtivat tätä mahdollisuutta ensimmäisen kerran jo 1980-luvun alussa, kun Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Voyager-luotaimen kuvista erottui muutamia "raitoja" planeetan pinnalla. Seuraavan kerran nämä raidat saatiin tallennettua vasta vuonna 2011.

Vuonna 1997 otetut infrapunakuvat paljastivat merkkejä vedestä Saturnuksen ilmakehässä, mutta vielä tuolloin tutkijat eivät ymmärtäneet, miten vesi oli päätynyt planeetan ilmakehään.

Tutkijoiden mukaan havainto on merkittävä, koska se selittää, miksi Saturnuksen ilmakehän sähkövaraus on merkittävästi pienempi tietyillä alueilla.

Lue seuraavaksi