Putinin veljeily moottoripyöräkerhon kanssa epäilyttää Venäjällä

Venäjän tutkijoiden mukaan Putinin suhteista järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskustellaan laajalti ja valtion johdon kytköksiä spekuloidaan myös Venäjällä.

Ulkomaat

Venäjän poliittisen johdon ja Vladimir Putinin kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen spekuloidaan laajasti. Aleksanteri Instituutissa Venäjän hallintoa tutkinut dosentti Anna-Liisa Heusala kertoo, että jopa venäläisessä mediakeskustelussa kritisoidaan Venäjän valtion johtoa kärkkäin sanoin. Varsinaista näyttöä kytköksistä ei tietenkään ole, mutta Heusalan mukaan kytkökset ovat mahdollisia.

- Ainahan valtion päämiehillä ja poliittisella johdolla on kytköksiä kaikenlaisiin järjestöihin, maasta riippumatta. On näyttöä siitä, että Putin on esiintynyt moottoripyöräkerholaisten kanssa, mutta siitä ei voida suoraan sanoa, että hän itse toimisi niin kuin he, kertoo Heusala Yle Uutiset Suoralle linjalle.

Heusala on mukana työryhmässä, jonka tehtävä on parantaa Suomen ja Venäjän välistä viranomaistiedon vaihtoa. Maiden välillä on Heusalan mukaan vaihdettu tietoja rikollisjärjestöistä virka-apupyyntöjen yhteydessä. Yleensä pyynnöt ovat liittyneet huumerikollisuuden kautta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Heusalan mukaan tilanne on erittäin kiusallinen ja nolo Suomen ja Venäjän välisille suhteille.

Myös Venäjän historian dosentti Arto Luukkanen vahvistaa sen, että erilaiset spekulaatiot jylläävät Venäjällä. Hänen mukaansa asia ei ole yksinkertainen.

- Niitähän on väitetty, että ne kytkökset yltää ihan huipulle saakka, mutta tässä ongelmana on tietysti se, että luotettavaa tietoa ei ole. Epäilyjä tietysti on ja niistä keskustellaan myös Venäjällä, Luukkanen toteaa.

Venäjän reaktio odotettu

Kun Putinin nimi löytyi Suomen KRP:n listoilta, oli Venäjän reaktio Luukkasen mielestä odotettu. Putin suhtautui asiaan ironialla, ja se siitä. Suomen reaktiota hän sen sijaan ihmettelee.

- Pelättiin miten Venäjä suhtautuu asiaan ja alettiin vaatia päitä pölkylle, kun ajateltiin tapauksen olevan kauhea loukkaus toisen maan kansakuntaa ja päämiestä kohtaan.

Todistetusti kuitenkin Putinin on veljeillyt venäläisen moottoripyörärikollisjärjestö Yön Susienkanssa ja valtion päämiehenä se tietenkin herättää epäilyksiä.

- Hän ajeli näiden Yön Susien kanssa moottoripyörällä, antoi johtajalle kunniamerkin ja nimitti heitä veljiksi. Ajatelkaa, jos meillä Sauli Niinistö antais vaikka Bandidoksen johtajalle kunniamerkin, vaikka Suomen leijonan, Luukkanen heittää.