1. yle.fi
  2. Uutiset

Bazar Kustannus vaatii Sofi Oksaselta miljoonakorvausta

Kustantamon mukaan kirjailija on rikkonut romaanin julkaisemista koskevaa sopimusta.

kulttuuri
Sofi Oksanen
Kirajilija Sofi Oksanen.Toni Härkönen / sofioksanen.com

Bazar Kustannus vaatii kirjailija Sofi Oksaselta noin miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksista. Asiaa koskeva kanne on laitettu vireille Helsingin käräjäoikeuteen, yhtiö tiedottaa.

Pohjoismaisen Bazar-konsernin mukaan Oksanen on tehnyt sen kanssa useista kustannussopimuksista muodostuvan kokonaisuuden vuonna 2005.

Konsernin mukaan kirjailija luovutti tuolloin konsernin suomalaiselle yhtiölle kustannusoikeuden seuraavaan romaaniinsa, jonka työnimi oli Ranskalainen päärynä.

Oksasen seuraava romaani oli kuitenkin vasta vuonna 2008 julkaistu menestysteos Puhdistus. Sen kustansi WSOY.

Vaatimuksia myös Ruotsista

Ruotsalaisen Bazar Förlag AB:n mukaan Oksanen luovutti samassa sopimuskokonaisuudessa sille oikeudet teostensa _Stalinin lehmät _ja _Baby Jane _kustantamiseksi ja julkaisemiseksi Ruotsissa.

Bazar Kustannus vaatii käräjäoikeutta vahvistamaan, että Oksasen vetäytyminen sopimusvelvoitteista on sopimusrikkomus. Kustannusyhtiö vaatii kirjailijaa korvaamaan vahingot.

Ruotsalainen Bazar Förlag AB puolestaan syyttää Oksasen ilman hyväksyttäviä perusteita purkaneen sen kanssa tehdyt sopimukset. Yhtiö vaatii kirjailijaa noudattamaan sopimusta ja korvaamaan sen rikkomisesta aiheutuneen vahingon.

Vuoden 2005 jälkeen Oksasen romaaneja ovat Suomessa julkaisseet WSOY ja Like.

Bazar Kustannus julkaisee Oksasen esikoisromaania _Stalinin lehmät _taskukirjana.

Lue seuraavaksi