Hyppää sisältöön

Kymmenen vuotta Bagdadin kukistumisesta - "Saddamin miehiä" etsitään yhä

Yhdysvaltain joukot ottivat Irakin pääkaupungin Bagdadin haltuunsa kymmenen vuotta sitten. Suuri jahti Saddamin, hänen poikiensa ja Irakin johdon löytämiseksi alkoi. Al Jazeera kartoitti, ketkä "Saddamin miehistä" ovat vielä vapaalla jalalla.

Maanantaina 8. huhtikuuta 2003 Yhdysvaltain sotilaat hyökkäsivät Irakin pääkaupungin Bagdadin keskustaan ja ottivat haltuunsa Saddam Husseinin palatsialueen. Seuraavana päivänä Yhdysvaltain joukot olivat tunkeutuneet jo kaupungin ytimeen, kirjoittaa Al Jazeera.

Keskiviikkona 10. huhtikuuta Bagdad oli lähes kokonaan amerikkalaisten hallussa, mutta sekasorron vallassa. Näihin aikoihin Bagdadin katsottiin kukistuneen. Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Donald Rumsfeld totesi, että taistelu Irakista oli kuitenkin kesken.

Yksi tehtävistä oli "vangita tai muuten hoitaa" Saddam Hussein, tämän pojat ja Irakin johto, kertoi uutistoimisto AP vuonna 2003. Saddamin hallituksen ja luottomiesten löytämisen helpottamiseksi Yhdysvaltain armeija oli teettänyt korttipakan, joissa esiteltiin nämä Irakin 52 "etsityintä miestä".

Al Jazeeran tekemän kartoituksen mukaan viisi heistä on teloitettu, kaksi tapettu, neljä tuomittu kuolemaan, yhden olinpaikka on vahvistamaton, kolme on kuollut tutkintavankeudessa, kuusi antautui, 19 on vangittuna ja kolme on vapautettu.

Yhdeksän heistä on kuitenkin edelleen karkuteillä.

Al Jazeera listasi lisäksi ne amerikkalaispoliitikot, jotka onnistuivat "myymään" Irakin sodan Yhdysvaltain kansalle.