Hakkerien luoman verkkovaluutan kupla puhkesi

Tietokoneharrastajien luoman sähköisen valuutan kurssi on pysynyt matalana keskiviikkoisen romahduksen jälkeen. Bittiraha menetti yhden vuorokauden aikana puolet arvostaan.

talous
Bitcoin raha
Yle

Internetissä painettavan uudenaikaisen bitcoin-rahayksikön eli bittirahan kurssi on romahtanut. Eilen keskiviikkona sähköinen rahayksikkö menetti muutamassa tunnissa jopa puolet arvostaan.

Bittirahaa dollareihin vaihtavan verkkopörssi Mt. Goxin tiedotteen mukaan äkillinen arvon romahtaminen johtuu valuutan lisääntyneestä kysynnästä, joka johti viiveeseen pörssin järjestelmissä ja sai käyttäjät myymään rahansa paniikissa. Markkinoiden ylikuumenemisen takia Mt. Gox on tilapäisesti sulkenut kaupankäyntinsä.

Bittirahan kurssi kävi ennen romahdusta korkeimmillaan 200 eurossa ennen sukellusta alimmillaan 80 euroon, näkyy Mt. Goxin tilastoista. Torstai-iltana kurssi oli noin 93 euroa pörssin mennessä kiinni.

Verkosta louhittava valuutta

Harrastajien mukaan bittiraha on uudenlainen valuutta, joka ei ole valtioiden hallitusten, keskuspankkien tai yritysten hallinnassa. Se perustuu avoimeen tietokoneverkkoon, jossa käyttäjien koneiden laskentatehot yhdistetään uuden bittirahan luomiseksi.

Uuden bittirahan syntymekaniikka ja sen arvon määräytyminen on teknisesti monimutkainen prosessi, jota voi verrata arvokkaan malmin louhintaan. Raha saa arvonsa siitä, että sen määrä markkinoilla on rajattua. Bittirahan kohdalla valuutan määrää rajaavat matemaattiset algoritmit.

Verkkovaluutan kotisivuilla osoitteessa bitcoin.org kerrotaan, että uutta bittirahaa syntyy, kun käyttäjät liittävät oman tietokoneensa kansainväliseen Bitcoin-verkostoon, joka valjastaa koneiden laskentatehon käyttöönsä. Käyttäjät saavat tästä palkinnoksi uutta bittirahaa. Toimintaa kutsutaan louhinnaksi.

Suomalaisen bittiraha.fi-sivuston mukaan uusia kolikoita syntyy tasaisella tahdilla 50 kolikkoa kymmenen minuutin välein. Koska uutta rahaa syntyy vakionopeudella, louhinnasta saa sitä pienempiä palkkioita mitä enemmän verkossa on louhijoita. Monet louhijat ovat ryhtyneet yhteistyöhön kasvaneen kilpailun takia.

Tulevaisuudessa louhinta vaikeutuu entisestään, sillä suomalaissivuston mukaan uuden rahan syntymisen nopeus puolittuu neljän vuoden välein. Kaukaisessa tulevaisuudessa uutta rahaa ei enää tule liikenteeseen, sillä bittirahan maksimimäärä on 21 miljoonaa, kerrotaan harrastajien ylläpitämässä wiki-tietokannassa.

Nopea ja väärentämätön

Bittirahaa voit ruveta käyttämään hankkimalla koneellesi sähköisen bittiraha-lompakon. Bittirahaa vaihdetaan muihin valuuttayksiköihin useissa verkkopörsseissä, joista Mt. Gox on suurin. Euroihin bittirahaa vaihtaa muun muassa verkkopörssi Bitcoin-24.

Bittiraha.fi:n mukaan bittirahan etuina perinteisiin valuuttoihin verrattuna ovat sen nopeus ja helppous. Rahaa voi lähettää toiselle käyttäjälle välittömästi ilman pankkien välisiä viiveitä ja käsittelymaksuja. Bittirahan väärentäminen on myös käytännössä mahdotonta, kerrotaan sivustolla.

Sähköiset varkaudet ovat kuitenkin mahdollisia. Kuuluisimmassa tapauksessa hakkeri varasti noin 24 000 bittikolikkoa Bitfloor-verkkopörssin servereiltä syksyllä 2012. Palvelun pitäjä julkisti varkauden harrastajien keskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun).

Bittirahaa ei vielä laajalti hyväksytä maksuvälineenä, mutta tietyt verkkokaupat ja erikoisliikkeet käyvät sillä kauppaa jo nyt.