1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sofi Oksasen tiedottaja: Bazarin tarkoittamaa kirjaa ei ole olemassa

Kirjailijan avustajan mukaan Sofi Oksanen ei ole syyllistynyt sopimusrikkomukseen, sillä sopimuksessa ei päätetty päivämääristä eikä Oksaselle maksettu ennakkoa.

Sofi Oksasen avustaja ja tiedottaja Katri Wanner on vastannut Bazar Kustannuksen esittämiin syytöksiin, joiden mukaan kirjailija on rikkonut julkaisusopimusta, jonka Oksanen solmi kustantamon kanssa vuonna 2005. Bazarin mukaan Oksanen luovutti sopimuksessa kustannusoikeuden seuraavaan kirjaansa, joka kulki työnimellä Ranskalainen Päärynä. Oksanen ei koskaan kirjoittanut sovittua kirjaa.

- Bazar-yhtiön väitteet eivät pidä paikkaansa. Sopimuksessa ei mainita käsikirjoituksen jättöpäivää, eikä Oksanen ole saanut työstä ennakkoa. Sopimusta ei ole päätetty, kyseistä kirjaa ei vain ole toistaiseksi kirjoitettu. Taidemaailmassa on yleistä, etteivät kaikki suunnitellut hankkeet toteudu, Wanner sanoo kirjallisessa vastauksessaan.

Kirjailijaa syyttää myös ruotsalainen Bazar Förlag AB, jonka mukaan kirjailija purki laittomasti sen kanssa tehdyn sopimuksen teosten Stalinin Lehmät ja Baby Jane julkaisemisesta ruotsinkielisillä markkinoilla. Katri Wannerin mukaan sopimus purettiin kustantamon tekemien sopimusrikkomusten takia. Wanner ei kertonut enempää rikkomusten luonteesta.