Rakennukset ratkaisevat mielipiteen Ranta-Kartanosta

Lahden Ranta-Kartanon alueen torstain esittely- ja keskustelutilaisuudessa nähtiin, miten alueelle on suunniteilla vehreyttä, vettä ja tilaa viettää piknikkiä. Rakennusten ulkomuoto, alueen käyttö ja rantamaisemien mahdollinen peittyminen herättävät lahtelaisissa monta avointa kysymystä.

Ranta-Kartanon alueen yleissuunnitelma Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Ranta-Kartanon asemakaava on tullut lainvoimaiseksi viime syksynä, ja yleissuunnitelma on nyt nähtävissä Lahden kaupungin nettisivuilla. Yleissuunnitelmaa oli torstai-iltana kuuntelemassa reilut 50 henkilöä.

Kysymyksiä herättivät muun muassa historiallisen museon puistoalue, Ranta-Kartanon alueen elävöittäminen sekä pysäköinti. Lahtelaisten suurin huoli liittynee kuitenkin maisemaan, joka avautuu keskustasta Vesijärvelle päin viimeistään vuonna 2020, kun alueen on tarkoitus olla valmis.

Ranta-Kartanon alueelle rakentuu seuraavan kymmenen vuoden sisällä rakennusten lisäksi puistoja, viheralueita ja erilaisia vesipisteitä.

Alueen toteutumisen yleissuunnitelman mukaisesti on arvioitu maksavan noin 10 miljoonaa euroa. Summa riippuu kuitenkin siitä, mikä kaikki siihen lasketaan mukaan, kertoo projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen.

- Päin puutahan se menee, tokaisi yleisötilaisuutta kuunnellut mies tilaisuuden päätteeksi. Mielipiteitä riitti kuitenkin sekä puolesta että vastaan.

Reitti keskustasta Lahden olohuoneeseen

Yleisö kiitteli alueen suunnittelijoita erityisesti vihreistä suunnitelmista. Alueella on tarkoitus käsitellä hulevedet paikallisesti, ja vettä on tarkoitus käyttää hyödyksi esimerkiksi vesialtaissa. Suunnittelijat korostivat, että Ranta-Kartanon alueella on tulevaisuudessa kiva viettää aikaa.

Alueelle suunnitelluista rakennuksista ei ole vielä muita päätöksiä kuin korkeus. Rakennukset herättivät suurimman huolen aiheen tilaisuudessa.

- Nyt näyttäisi siltä, että keskusta on siirtymässä Paasikiven aukion suuntaan, miettii lahtelainen Jari Hyvärinen.

Hyvärinen luottaa rakennusten suunnitelmissa arkkitehtien ammattitaitoon. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, kun reitistä keskustasta rantaan tulee mielenkiintoinen, Hyvärinen sanoo.

- Rakennuksista tulee hyvännäköisiä jo senkin takia, että kaavamääräykset osoittavat rakennusten julkisivut yhteneväisiksi. Niistä on kaikista tultava samanhenkisiä, uskoo Hyvärinen, joka on itsekin arkkitehti.

Tästä alueesta tulee välittävä väylä keskustan ja sataman välillä.

Jari Hyvärinen

- Minusta Lahden viihtyisin paikka on pitkän aikaa ollut satama. Tästä alueesta tulee sellainen välittävä väylä keskustan ja sataman välillä, Hyvärinen summaa.

"Karu päätös pehmennetään koristeilla"

Syntyperäinen lahtelainen Lea Kähäri on ollut aikaisemmin vastustamassa Ranta-Kartanon suunnitelmia. Valitus tehtiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta se ei tuottanut tulosta. Jo valitusta tehtäessä oli selvää, että alue tulisi muuttumaan, mutta toiveena oli erilainen päätös.

Kähäri sanoo, että konsultit tekivät esittelytilaisuudessa parhaansa kaunistellakseen karua päätöstä.

- Tätä on nyt koristeltu kaikella mahdollisella, kuten vihreydellä ja mukavuudella. Ehkä sinne kerrostalojen väliin eivät tavalliset kaupunkilaiset rohkene mennä ja siellä varmaankin vähän katsotaan, että kuka siellä saa liikkua.

Myös käytännön järjestelyt mietityttävät Kähäriä: alueelle on suunniteltu reilusti vesipisteitä, mutta toimivatko ne kesäisin roskaojina?

Taide ja vihreys ovat hyviä juttuja, mutta niistä on myös helppo karsia, kun kustannukset nousevat valtaviksi.

Lea Kähäri

- Taide ja vihreys ovat hyviä juttuja, mutta niistä on myös helppo karsia, kun kustannukset nousevat valtaviksi.

Kähäri epäilee, pysyykö kokonaiskustannusten määrä arvioidussa summassa. Rantamaiseman lisäksi huolettaa Lahden Urheilutalon kohtalo.

- Kyllä tässä pistetään matalaksi myös Jalkarannantien puut ja koko tie, joka on ollut historiallinen väylä Hollolan suuntaan.