Esan Albert Einstein suuntaa kansainväliselle avaruusasemalle kesäkuussa

Einstein on toistaiseksi painavin Maan kiertoradalle lähetetty avaruusalus.

Ulkomaat

Euroopan avaruusjärjestö Esa lähettää matkaan neljännen aluksensa kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Kuuluisan tiedemiehen kunniaksi Albert Einsteiniksi ristityn aluksen lähtölaskenta on 5. kesäkuuta. Alus laukaistaan Esan tukikohdassa Kouroussa Ranskan Guayanassa.

Alus kuskaa ISS:lle noin 2,5 tonnin lastin, joka sisältää muun muassa ruokaa, kokeisiin tarvittavia teknisiä välineitä, varaosia, vaatteita, polttoainetta ja happea. Einsteinin koko massa on reilut 20 tonnia, ja se on Esan mukaan painavin Maan kiertoradalle lähetetty avaruusalus.

Einstein-aluksen on tarkoitus telakoitua ISS:lle 10 päivää laukaisun jälkeen, 15. kesäkuuta.

Esan edellinen italialaisen fyysikon Eduardo Amaldin mukaan nimetty alus oli kolmas viidestä automaattialuksesta, jotka Esa on sopinut lähettävänsä ISS:ään. Ne ovat maailman painavimpia avaruusaluksia. Tarpeen tullen ne kykenevät hinaamaan 400-tonnisen ISS:n ylemmälle kiertoradalle tai turvaan avaruusromulta.

Kaksikerroksisen bussin kokoiset alukset tekevät vain yhden matkan. Ne vievät tarvikkeita ja tuovat jätteitä. Ne viipyvät asemalla puoli vuotta ja tarjoavat samalla lisäasuintilaa. Palatessaan alukset ohjataan tuhoutumaan ilmakehässä alueella, jonka alla ei ole asutusta.

Sarjan viimeisen, belgialaisen fyysikon Georges Lemaitren mukaan nimetyn aluksen on määrä matkata ISS:lle vuoden 2014 aikana.

Pääosa ISS:n huoltoliikenteestä on nykyisin Esan ja Venäjän avaruushallinnon varassa, kun Yhdysvalloilla ei ole siihen sopivia aluksia avaruussukkuloiden vanhennuttua.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset