Nuorisojärjestöt: Avustusten jakoa uudistettava

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) nuorisoavustusten jakopolitiikasta närkästyneet poliittiset nuorisojärjestöt haluavat uudistaa tuen jakoperusteita. Pennosia saaneet Perussuomalaiset nuoret aikovat jättää oikaisuvaatimuksen Arhinmäen päätökseen.

politiikka
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.Yle

Kulttuuri- ja urheiluministeri (vas.) Paavo Arhinmäki saa purevaa kritiikkiä nuorisojärjestöjen valtionavustuksista. Perussuomalaisten nuorisojärjestön mukaan Arhinmäki on jakanut suuravustuksia vain vanhoille suurpuolueille, vaikka poliittinen kenttä on muuttunut.

Perussuomalaisissa Arhinmäkeä pidetään vanhan rahanjakopolitiikan kummisetänä.

- Hallituspuolueet ja vanhemmat puolueet on saaneet sementoitua itselleen tietyt edut ja tämä nykyinen järjestelmä edesauttaa sitä, että se etu säilyy jatkossakin eli tuoreimmat järjestöt eivät pääse millään siihen samaan remmiin mukaan, tuskailee Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Suuttumus kumpuaa Arhinmäen tiistaina päättämästä poliittisten nuorisojärjestöjen avustuslistasta. Erot eri puolueiden nuorisotuissa ovat suuret, ja muutokset edellisvuoteen pienet. Jos tuet suhteutetaan jäsenmääriin, niin esimerkiksi kokoomus ja demarit saavat jäsentä kohti kymmenen kertaa enemmän kuin perussuomalaiset.

Arhinmäki: Perussuomalaisten nuorten toiminta vähäistä

Mutta ministeri Arhinmäen mielestä jäsenmäärä ei olekaan mikään tuen peruste. Arhinmäen mukaan avustuksia ei anneta mitättömään toimintaan.

- Minä en ihan suoraan sanottuna ymmärrä sitä, että perussuomalainen puolue kyllä kaikkialla muualla sanoo, että mitään tällaisia poliittisia avustuksia ei pidä jakaa. Tässä kohdassa veikkausvoittovaroista he haluaisivat poliittisin perustein jakaa. Eikä huomioitaisi sitä, että esimerkiksi perussuomalaisilla nuorilla toiminnan määrä ja laajuus on kovin kovin vähäistä verrattuna tällä hetkellä esimerkiksi muihin, painottaa Arhinmäki.

Nuorisojärjestöt: Jakoperusteet uusiksi

Tänään opetusministeriöön kirjaamoon oikaisuvaatimuksia valmistelemaan ei tullut pelkkiä perussuomalaisia, jotka ovat jakokriteereista toista mieltä. Arhinmäen jakopolitiikasta suivaantuneet nuorisojärjestöt ovat yhdistämässä voimansa.

- Kyllä kannatus on yksi selkeä. Niin kuin Simon sanoo, niin perussuomalaiset nuoret ovat yksiä suurimpia häviäjiä tässä. On selkeää, että he saavat monta kertaa vähemmän tukia kuin me tällä hetkellä, vaikka heidän kannatuksensa on aivan toista luokkaa. Ei se meistäkään tunnu oikeudenmukaiselta, toteaa KD-nuorten pääsihteeri Milka Taivassalo.

- Nyt tässä ollaan jo perussuomalaiset, kristillisdemokraattiset nuoret ja vihreät nuoret. Ja demarinuorilta ollaan jo kuultu, että heillä on halua uudistaa järjestelmää. Ja voisin kuvitella että muillakin on, että eihän tämä ole kestävä näin, painottaa puheenjohtaja Maria Ohisalo Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta.

Ensimmäiseksi ministeri Arhinmäki joutuu kuitenkin perustelemaan ratkaisunsa perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavaiselle, joka epäilee kirjallisessa kysymyksessään avustusten jaon rikkovan perustuslakia.