Hyppää sisältöön

Hautala veroparatiiseista: Valtionyhtiöille tulossa raportoimisvelvollisuus

Itella ei voi jatkaa toimimista veroparatiisissa tytäryhtiönsä kautta, valtio-omistuksista vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoo.

Heidi Hautala
Ministeri Hautala kommentoi Aamu-tv:n haastattelussa paitsi valtionyhtiöiden verojalanjäljestä myös remonttikohusta sekä Somalian tilanteesta.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) kertoo, että valtionyhtiöille on tulossa velvollisuus raportoida siitä, minne ne verojaan maksavat.

- Olen antanut valmisteluohjeen, että valtio-omisteiset yhtiöt tullaan velvoittamaan raportoimaan niinsanotusta verojalanjäljestään. Eli siitä, minne veroja maksetaan, Hautala sanoi vieraillessaan Ylen aamu-tv:ssä.

Konkreettista ohjetta raportoimisesta ei ole vielä olemassa. Hautalan mukaan verojalanjäljestä kertominen kuitenkin sopii hyvin yhtiöiden muiden raportoimisvelvollisuuksien yhteyteen.

- Kaikki valtionyhtiöt on jo saatu raportoimaan yhtiövastuustaan, siis esimerkiksi siitä kuinka ympäristöä kohdellaan ja kuinka työntekijöitä, miten muualla toimittaessa ihmisoikeudet toteutuvat. Minusta tämä on aivan luonteva osa sitä.

Ylen MOT-ohjelma kertoi viikon alussa, että mm. valtio-omisteisella Itellalla on tytäryhtiö Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Valtionyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut paljon keskustelua ja mm. valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) paheksui asiaa.

Hautalan mielestä Suomen pitäisi laatia oma, OECD:n linjauksia kattavampi lista veroparatiisiksi luokiteltavista maista. Vaikka yritysten toiminta veroparatiisissa ei ole laitonta, kyse on Hautalan mukaan valtionyhtiöiden maineesta.

Lisäksi Hautala tarjoaa lääkkeeksi läpinäkyvyyttä.

- Myös valtion sijoitusyhtiö Soliduim on kiinnittänyt omistamiensa yhtiöiden huomiota siihen, että ei ole ainaostaan tärkeää että noudatetaan verotussääntöjä, vaan myös se, että kiinniteään huomiota avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen.

- Tottakai ajattelen, että valtion kokonaan omistama Itella ei voi jatkaa tätä. Myönteistä on kuitenkin Itella on kuitenkin raportoinut asiasta tarkasti ja uskollisesti vuodesta 2008 lähtien.

Hän kuitenkin muistuttaa, että järjestelyt ovat joskus niin monimutkaisia, että niiden purkaminenkin kestää aikansa.

Itellan veroparatiisi-kytköksestä Hautalalta irtosi piikki myös opposition suuntaan.

- Aina valpas edustaja Mauri Pekkarinen (kesk.), entinen teollisuusministeri ja nykyinen Itellan hallintoneuvoston puheenjohtaja, oli hänkin kuullut asiasta vasta tällä viikolla ja tiedotusvälineistä kun asiasta nousi julkinen keskustelu.