1. yle.fi
 2. Uutiset

Simaa ja volgansieniteetä - virkistäviä juomia kotikonstein

Kauppojen juomahyllyt notkuvat erilaisia juomia, niin hapollisia kuin hapottomiakin. Alkoholipitoisia, tai alkoholittomia juomia. Mutta myös kotona voi valmistaa juomia, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, tai vaikkapa vain ihan harrastukseksi.

Kotimaan uutiset
YLE / Kaisu Lötjönen

Kotona valmistettu juoma on aina vaivansa arvoinen. Juomasta saa kokemuksen ja taitojensa myötä juuri sellaista kuin haluaa ja on vieraillekin osoitus isäntäväen viitseliäisyydestä. Kotijuomat tuovat myös vaihtelua kaupan juomien monenkirjavaan joukkoon.

Vappusima

Vappuun kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin varaamalla raaka-aineet ja pullot valmiiksi ennen kuin on liian myöhäistä. Aikaa siman valmistukseen ennen juomista on hyvä varata runsas viikko.

Näin teet vappusiman:

8 l vettä
1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg sokeria
3-4 sitruunaa
1/4 tl hiivaa

 1. Kiehauta osa vedestä. Kaada sokerin päälle, kunnes sokeri sulaa (seoksen oltava kädenlämpöistä). Lisää loppuvesi kylmänä.
 2. Lisää kuoritut sitruunaviipaleet.
 3. Lisää hiiva liuotettuna tilkkaan haaleaa vettä.
 4. Anna käydä huoneenlämmössä 12 - 24 tuntia.
 5. Siivilöi ja pullota. Lisää sokeria ja muutama rusina.
 6. Sulje pullot ja säilytä viileässä.

Kotikalja

Jo Mesopotamiassa ja muinaisessa Egyptissä on nautittu kaljaa. Ajoittain kalja on ollut vettä suositumpi janojuoma, sillävesi saattoi olla pilaantunutta ja sisältää erilaisia bakteereja. Kaljassa oleva alkoholi tappoi bakteereja ja senkin vuoksi ihmiset mieluummin tarttuivat kaljakolpakkoon kuin vesikippoon, kerrotaanKotikalja.com (siirryt toiseen palveluun)-sivuilla.

Vedellä on tärkeä rooli kotikaljaa valmistettaessa. Parhaan makuinen kalja syntyy lähdevedestä tai hanavedestä, jossa ei ole makua antavaa klooria tai fluoria.

Martat ohjaavat kotikaljan valmistukseen seuraavasti:

5 l vettä
3 dl kaljamaltaita
2 1/2 dl sokeria
1 tl hiivaa

 1. Pane maltaat ja sokeri isoon astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle.
 2. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.
 3. Siivilöi kalja toiseen astiaan.
 4. Lisää hiiva pieneen kaljatilkkaseen liuotettuna.
 5. Anna kaljan käydä seuraavaan päivään huoneenlämmössä.
 6. Pullota ja säilytä kylmässä paikassa.
 7. Käytä lähipäivinä, sillä kalja ei säily kauan.

Volgansienitee

Kotijuomien eksoottista joukko edustaa Volgansienitee, jota kutsutaan myös Kombutsaksi. Sieni on saanut nimestä siitä, että se on ollut suosittu juoma Venäjällä. Venäjällä sitä on kutsuttu teeolueksi sen lievän alkoholipitoisuuden vuoksi. Volgansieniteetä on valmistettu muun muassa sen oletettujen terveysvaikutusten vuoksi.

Juoma perustuu sieniviljelmään, joka tekee teestä happaman makuista ja hieman alkoholipitoista. Sientä ei heitetä käytön jälkeen pois, vaan siitä erotetaan hyvälaatuinen pala, joka siirretään seuraavaan tee-erään.

Volgansieni teen valmistuksen perusteena on maustamaton, mutta sokeroitu tee joka jäähdytettynä kaadetaan lasiastiassa olevan laakean sienen päälle. Teen annetaan muhia viikon ajan, jona aikana teessä kelluva sieni kasvattaa pinta-alaansa ja tekee juomasta happamaa.

Volgansieniteen tarkempia ohjeita ja sienenvälittäjiä kannattaa etsiä harrastajien sivuilta netistä.

Lue seuraavaksi