Syödä, nukkua, kuolla näyttää kuvan lohduttomasta maailmasta

Pikkutyttönä ruotsiin muuttanut parikymppinen Rasa asuu yhdessä isänsä kanssa skoonelaisessa pikkutaajamassa. Rasan isän tavoin on suuri osa paikkakunnan työikäisistä joko työttömiä tai työttömyysuhan edessä.

kulttuuri
Tähtiä.

Kylällä toimii enää vain muutamia nyrkkipajoja ja niilläkin menee huonosti. Maailman taloudellisen tilanteen sitten taas notkahtaessa, joutuu Rasan työllistävä vihannespakkaamo supistamaan henkilökuntaansa ja Rasa on yksi lähtijöistä. Edessä on entistäkin tyhjempänä avautuva tulevaisuus, jolla ei näytä olevan tarjolla kuin pätkätöiden pilkuttama työttömyys.

Syödä, nukkua, kuolla siinä kaikki mitä yhteiskunnalla on Gabriela Pichlerin ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan päähenkilöille tarjottavana. Tässä todellisuudessa elää tällä hetkellä ympäri maailmaa alati kasvava ihmisjoukko. Tuohon tilanteeseen saattavat jo olla matkalla vaikkapa Virpi Suutarin Hilton! -dokumentin syrjäytyneet nuoret, joilla ei tämän elokuvan päähenkilön tavoin ole edes työtä, joka pitäisi heidät maailmanmenossa kiinni.

Pichlerin kuvaama maailma on lohduton. Sen ainoa valopilkku on päähenkilö Rasa. Kaiken toivottomuuden keskellä elämänhaluinen ja taistelutahtoinen Rasa kieltäytyy jäämästä paikoilleen ja vain syömään, nukkumaan ja lopulta kuolemaan. Sen sijaan Rasa taistelee ja tekee kaikkensa, jotta saisi takaisin sen tärkeimmän hänet maailmassa kiinni pitävän asian, työpaikan.

Tyyliltään _Syödä, nukkua, kuolla _on toteavan realistinen. Elokuva on kuvattu lähes täysin käsivaralla ja kamera on liki koko ajan kiinni kuvattavissaan. Ihmisten harmaan ankea elinympäristö vilahtaa kuvissa vain hetkellisesti. Kauneutta tästä maailmasta on turha etsiä.

Syödä, nukkua, kuolla on jylhän synkeä elokuva tästä ajasta. Niin vaikuttavan todentuntuinen kuin se onkin, niin elokuvan voimaa syö jonkin verran se, että sen henkilöt jäävät hiukan yksiulotteisiksi. Ainoa heitä ja koko elokuvan kuvaamaa maailmaa määrittävä tekijä on työttömyys, eikä ihmisistä ja maailmasta ole haluttu kertoa sen enempää.