1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suomalaismies juoksee Ugandan halki vuorigorillojen puolesta

Jyri Reinikka aikoo juosta Ugandan halki vuorigorillojen puolesta. Juoksumatkaa kertyy yhteensä 880 kilometriä, eli kilometri jokaista elossa olevaa vuorigorillaa kohden. Äärimmäisen uhanalaisia vuorigorilloja uhkaa Ugandassa, Kongossa ja Ruandassa salametsästys, poikasten myynti lemmikeiksi ja elinalueiden tuhoutuminen.

Jyri Reinikka ja projektin maskotti, joka on itse asiassa simpanssi: "koska me ei haluttu tuoda yhtään gorillaa pois viidakosta, niin simpanssiserkku saa kertoa kaverien ahdingosta." Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Joulukuun lopussa alkavaan hyväntekeväisyysjuoksu-urakkaan kuluu 21 päivää eli hämeenlinnalainen Jyri Reinikka aikoo juosta joka päivä noin maratonin verran. Alun alkaen hanke lähti liikkeelle vitsistä.

- Kerran aurinkoisena sunnuntaina puolitoista vuotta sitten kävin vajaan kolmen tunnin lenkillä ja tulin kotiin ja pistin afrikkalaista musiikkia soimaan venyttelyn taustalle. Vaimo alkoi naputtaa, että ei olla käyty lomareissussa pitkään aikaan, että pitäisikö lähteä jonnekin. Minä sanoin, että lähdetään Ugandaan, mä juoksen sen halki, semmoinen aktiiviloma parhaimmillaan.

- Se oli ensin siis ihan vitsi, mutta huomasin heti itsestäni sydämessäni, että jotain tapahtui, ja kun itseni tunnen 42 vuoden kokemuksella, niin tiesin, että jotain peruuttamatonta tuli sanottua, haaste itselle on heitetty. Vaimo sanoi, että hyvä idea - ja siitä se lähti, mies kertoo.

Muutaman yön mietittyään Reinikka alkoi kartoittaa hankkeen mahdollisuuksia.

- Soitin seikkailujuoksija Jukka Viljaselle, joka on juossut Saharan halki, ja sovin tapaamisen. Keskusteltiin tästä ja se konkreettinen, oleellisin lause Jukalta oli, että "riittääks toi sulle". Siinä vaiheessa kilometrit oli 762 mitä oli tavoitteena, eikä se oikeastaan muuta vaatinut. Kun tuollainen mies sanoo noin meidän keskustelun pohjalta, niin se oli sellainen niitti mulle, että hitto, mä pystyn siihen, Reinikka sanoo.

Matka piteni yhdellä sähköpostilla

Alussa matkatavoitteena oli 762 kilometriä eli yksi kilometri jokaista elossa olevaa vuorigorillaa kohti.

- Olin fokusoitunut siihen lukuna, tein pääni sisällä töitä ja hoin sitä itselleni. Marraskuussa viime vuonna WWF päivitti vuorigorillojen määrän ja matka nousi siis yhdellä sähköpostilla yli sata kilometriä, 880:een. Siitä aloin ajattelemaan positiivisesti, että se tietää vain vähän pidempää lomaa, mies naurahtaa.

Hankkeen nettisivujen osoitekin on 800reasons.com (siirryt toiseen palveluun) eli 800 syytä.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

- Symboliikkaa on mukana, se edustaa paitsi vuorigorillojen lukumäärää niin myös syitä, miksi lähteä juoksemaan ja liikkumaan, Reinikka sanoo.

- Kyllä minulle koko projekti oli osin sitä, että rupesi ajattelemaan itseään, elämäänsä, tulevaisuuttaan ja vanhuuttaan. Jotain pitäisi tehdä, vaikka ihan kohtuullisessa kunnossa olen ollutkin. Mitä enemmän sitä asiaa miettii, sitä enemmän niitä syitä löytyy, miksi tähän on hyvä lähteä ihan itsenikin takia.

Miksi sitten juuri vuorigorillat ja Uganda, eikä vaikka saimaannorppaa?

- Sattumien summa sekin. Yksi on se, että olen Ugandassa käynyt kerran aikaisemmin ja maasta jäi niin positiivinen muistijälki, luonto oli upea ja ihmiset yliystävällisiä ja tervetulleeksi toivottavia.

- Vuorigorillojen kannasta elää iso osa, alle 400 yksilöä, Ugandan puolella ja loput Ruandan ja Kongon puolella. Ajatukseenkaan ei olisi tullut lähteä Kongoon juoksemaan, se on niin epävakaa ja sekasortoisessa tilassa. Uganda on turvallisuustilanteen kannalta selkeä vaihtoehto.

Elämäntaparemonttia ja mielipeliä

Puolitoista vuotta sitten tehdyn päätöksen jälkeen on juostu - ja paljon.

- Pirusti juoksemalla tähän on tultu ja tästä jatketaan samalla tavalla, kovaa duunia se vaatii. Se oli päätös ja se vaatii tiukkoja toimia, eli perse ylös sohvalta ja liikkumaan.

Pirusti juoksemalla tähän on tultu ja tästä jatketaan samalla tavalla, kovaa duunia se vaatii.

Jyri Reinikka

- Erilaisia juoksuharjoitteita, haetaan peruskestävyyttä ja myös lihaskuntoharjoittelua. Ruokavalion pitää tukea liikuntaa, sipsit siirtyivät kaapissa takahyllylle ja valitaan terveellisiä ja monipuolisia vaihtoehtoja, eli iso remontti tuli elämäntapoihin, kertoo Jyri Reinikka.

Fysiikan ohella pitkän matkan juokseminen vaatii myös mielen harjoittamista.

- Tutustuin seikkailujuoksija Jukka Viljasen kanssa aiheeseen ja Saharan halki juosseen ranskalaisen ryhmän kapteeni totesi, että tämä on "mindgame". Teen paljon töitä, erilaisia harjoitteita, joissa koetan lukita hyvän olotilan itseeni, jotta voin kaivaa sen esiin sitten, kun on huono olotila.

- Haastan itseäni ja koetan löytää itseni hankalista tilanteista, jotta pystyn niistä selviytyjmään. Minulle hyvä harjoite on juosta pitkä lenkki, tunnista kolmeen, ja palatessani kotiovella päätänkin juosta vielä kympin. Se on ihan älykova paikka. Vaikka tiedät, että tulet huijaamaan itseäsi, niin kroppa elää siinä uskossa, että koti lähestyy, kohta voi luovuttaa. Mutta jatketaan, ja se on hirveän iso duuni minkä joutuu päässään tekemään ja luovuttamaan siitä ajatuksesta, ettei pääsekään vielä sohvalle. Pitää psyykata kroppa uudestaan lähtemään juoksemaan, kuvailee Reinikka.

Viimeiset 350 kilometriä juostaan ylämäkeen

Suomesta Jyri Reinikan mukaan lähtee kolmehenkinen tuki- ja huoltotiimi. Vaimo Kirsi Reinikan lisäksi Ari Lähdesmäki Lahdesta, joka huolehtii valmennuksesta, hieronnasta ja teknisestä puolesta ja Juha Lahtinen Valkeakoskelta, joka huolehtii ruokahuollon hygieniasta. Ugandasta tulee ruoanvalmistustiimi ja turvallisuustiimi. Maan halki juostaan idästä länteen, Kenian ja Ugandan rajalta Ugandan ja Kongon rajalle.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

- Maasto on aluksi savannimaista ja tasaisempaa, mutta mitä pidemmälle matka taittuu, sitä viidakkoisemmaksi ja rehevämmäksi maasto muuttuu. Lisäksi matka muuttuu vuoristoisemmaksi, eli viimeiset 350 kilometriä tulee olemaan ylämäkeä, kertoo Reinikka.

Juoksurytmi on päiväntasaajan noin 40 asteen helteessä tasainen: aamulla lähtö auringon noususta seitsemän aikaan, juoksua 25 kilometriä ja sitten lepo ja tankkaus. Ennen auringonlaskua juostaan vielä 15 kilometriä ennen yölepoa. Tätä on tarkoitus jatkaa 21 päivän ajan.

Vuorigorillojen suojelulle rahaa ja näkyvyyttä

Vuorigorillojen tulevaisuutta varjostavat elinympäristön kaventuninen, salametsästys, kaupankäynti taikauskon ja uskomuslääketieteen tarpeisiin ja jopa gorillanpoikasten kauppa lemmikeiksi. Myös ihmisten levittämät sairaudet ja monikansalliset hankkeet elinympäristössä ovat uhkana lajin säilymiselle.

Etologi Dian Fossey teki elämäntyönsä Ruandan vuoristossa vuorigorillojen parissa ja elokuva Sumuisten vuorten gorillat herätti kansainvälistä huomiota. Koko juoksuprojektikin elää vuorigorillojen hyväksi, kertoo Reinikka.

Jos me saadaan miljoona ihmistä tykkäämään meistä, niin sillä tulee olemaan iso arvo kansainvälisesti, kun tehdään radikaaleja päätöksiä gorillojen elinalueiden tuhoamisesta.

Jyri Reinikka

- Meidän tavoitteena on oikeastaan kolme asiaa eli pyritään keräämään rahaa suojelujärjestöjen kautta, kuten WWF ja Dian Fosseyn säätiö, koetetaan myös hankkia näkyvyyttä järjestöille, ja sitten vielä kolmantena on Facebook-kampanja.

Facebook-kampanja on alkanut vasta huhtikuun alusta ja miljoonan tykkääjän tavoitteeseen on vielä kosolti matkaa.

- Alun perin ajattelin vahvemminkin rahankeruuta, mutta minulle on kristallisoitunut matkan varrella se, että uskon siihen, että jos me saadaan miljoona ihmistä tykkäämään meistä, niin sillä tulee olemaan iso arvo kansainvälisesti, kun tehdään radikaaleja päätöksiä gorillojen elinalueiden tuhoamisesta.

- Uskon tähän jopa enemmän kuin rahaan, että saadaan asennekeräys aikaan ja sille mahdollisimman paljon tukijoita, sanoo Jyri Reinikka.