Sekatyömies gonzoilee ja luotaa syvään

Media-alan sekatyömies Tommi E. Virtanen tekisi mieluiten vain syväluotaavia dokumentteja kulttuuripersoonista. Elääkseen työmies tekee vaikka gonzo-journalismia ja löytää siitäkin positiivisia puolia.

Kotimaa
Tommi E. Virtanen
Jarno Tiihonen / Yle

Medialle freelancerina töitä tekevän leipä voi kertyä todella useista muruista. Alan sekatyömieheksi itseään tituleeraava Tommi E. Virtanen tunnetaan erityisesti kulttuuriaiheista, mutta elääkseen on tehtävä muutakin.

- Tv-töissä olen tehnyt ja joutunut tekemään muutakin kuin syväluotaavia dokumentteja kulttuuripersoonista. Esimerkiksi viime syksynä tein Tallinna tv-realityä, joka oli välillä aika gonzo-journalismia, mutta tavallaan kuitenkin aika hauskaa välillä. Ohjasin siellä jaksoja muun muassa Johanna Tukiaisesta ja hänen sisarestaan, Virtanen kertoo.

Musiikki on suuri nimittäjä

Virtasen töissä musiikki on suuri nimittäjä. Hän opiskeli nuorena pianonvirittäjäksi ja teki niitä töitä usean vuoden ajan.

- Pianonvirittäjähommassakin kiinnosti musiikki. Se ei kuitenkaan ollut minulle omin ala ja päädyin media-alalle, jossa musiikki on ollut monien töitteni keskiössä, Virtanen kuvaa.

Virtanen on kirjoittanut elämänkerrat Jope Ruonansuusta ja helsinkiläisestä muun muaassa Smackin ja Ballsin riveissä soittaneesta Jimi Serosta. Idea kemiläisestä hevibändistä Sonata Arcticasta kertovasta dokumentista syntyi kävellessä kotikaupungin kaduilla.

- Jo Jope-kirjan aikana palasin aika paljon Kemiin. Kirjan julkaisun jälkeen kävelin Kemin Valtakadulla kuunnellen Sona Srcticaa. Mietin, että tällainen bändi on lähtenyt täältä ja kiertää ympärii maailmaa. Ajattelin, että siinä on mielenkiintoinen aihe, koska he kuitenkin pysyvät täällä.

Virtanen laskee, että hänen työnsä jakautuu tasan kameran ja kynän kesken.

- Kirjoittaminen ja tv-työt ovat menneet aika lailla 50/50. Tv-töiden aikana olen tehnyt myös lehtijuttuja ja vastaavasti kirjoitusprosessin aikana olen tehnyt myös tv-työtä.

Virtanen on kirjoittanut musiikista myös lehtiin.

- Kalevaan olen kirjoittanut kirja- ja levyarvosteluja sekä bändeistä tavallaan Helsingin kirjeenvaihtajana. Sitten olen kirjoittanut Muusikko-lehteen muusikoista ja heidän työskentelyolosuhteistaan, mikä on ollut kiinnostavaa, vaikka se ei näy valtavirrassa.

Suvaitsevaisia kohtaamisia kautta koko Suomen

Ylelle Virtanen on tehnyt Kohtaamisia-dokumentteja, jotka hän itse arvostaa korkealle.

- Se on parin viime vuoden tärkein juttu. Olemme tehneet EU-rahoitteisia muutaman minuutin mittaisia dokumentteja ympäri Suomen. Kaikki löytyvät Yle Areenasta ja kevään mittaan niitä on tulossa lisää. Siellä puhutaan paljon suvaitsevaisuudesta, maahanmuuttajien asemasta ja suomalaisuudesta.

Kohtaamisia on kuvattu myös Kemissä.

- Hämmästyin miten kansainvälinen paikka Kemi on. Siellä on kansallisuuksia melkein yhtä paljon kuin Helsingissä Itäkeskuksen liepeillä. 80-luvulla oli hyvin erilaista, Virtanen muistelee.