Yle Uutiset tapasi Yön susien pomon: ”Nauramme Suomen poliisille” - video

Imperiumiaan Yle Uutisille esittelevä Aleksandr Zaldostanov itse on prätkäjengiläisen perikuva. Vähän yli 50-vuotiaalla miehellä on pitkä tukka poninhännällä, mustat vaatteet, raskaita koruja ja tatuointeja. Zaldostanov sanoo huvittuneensa Putinin joutumisesta Suomen poliisin listalle.

Ulkomaat
Vladimir Putin ajaa moottoripyörällä 13_7_2010
Putin ja Zaldostanov moottorimarssilla kesällä 2010.EPA / Sergei Karpukhin / pool
Aleksandr Zaldostanov
Aleksandr Zaldostanovin kertoo miten hän reagoi tietoon siitä että Putin joutui poliisin mustalle listalle mahdollisesti hänen takiaan. Ylen toimittaja tapasi moottoripyöräkerhon johtajan Zaldostanovin Sexton - nimisessä motokeskuksessa Moskovassa 12. huhtikuuta.

Venäläisen moottoripyöräkerhon johtaja sanoo olevansa huvittunut presidentti Vladimir Putinin joutumisesta Suomen poliisin mustalle listalle mahdollisesti hänen takiaan.

Yön sudet -kerhon johtaja Aleksandr Zaldostanov sanoo kuitenkin ymmärtävänsä epäilyjä, sillä Suomessa vastaavilla kerhoilla on huono maine.

Useita valtiollisia palkintoja saanut Zaldostanov vakuuttaa, että hänen kerhollaan ei ole minkäänlaista rikollista toimintaa.

Yle Uutisille antamassaan haastattelussa Zaldostanov kiistää, että häntä olisi painostettu selittämään kerhonsa toimintaa suomalaisille presidentti Putinin maineen puhdistamiseksi.

Venäjän suurimman moottoripyöräkerhon johtaja Aleksandr Zaldostanov on alkuperäiseltä ammatiltaan hammaslääkäri. Siksi häntä kutsutaan Kirurgiksi. Hän jätti lääkärin työt parikymmentä vuotta sitten ja siirtyi yrittäjäksi mm. perustamalla kaksi ravintolaa.

Zaldostanovin valtava motokeskus Moskovan luoteispuolella on rakennettu entiselle kaatopaikalle. Koko alue on täynnä erilaisista vanhojen koneiden ja ajoneuvojen osista rakennettuja tiloja ja mielikuvituksellisia laitteita.

Imperiumiaan Yle Uutisille esittelevä Zaldostanov itse on prätkäjengiläisen perikuva. Vähän yli 50-vuotiaalla miehellä on pitkä tukka poninhännällä, mustat vaatteet, raskaita koruja ja tatuointeja.

Zaldostanov sanoo pitävänsä anti-loisteliaasta tyylistä. Ja se vetosi myös presidentti Vladimir Putiniin, joka vieraili motokeskuksessa ollessaan pääministerinä.

Terve, Sasha!

- Hän tarttui käteeni ja sanoi: Terve Sasha! Se hetki muutti kaiken, kuvailee Aleksandr Zaldostanov ensimmäistä tapaamista Putinin kanssa vuosia sitten.

- Tunsimme molemmat heti, että ymmärsimme toisiamme ja että meillä on samanlaiset arvot, hän sanoo.

Zaldostanov tarkoittaa tällä erityisesti isänmaallisuutta ja kansallismielisyyttä. Sevastopolissa nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Zaldostanov sanoo pitävänsä Venäjää ja Ukrainaa edelleen yhtenä ja samana alueena.

- Ja meitä yhdistää tietysti myös mieltymys moottoripyöriin, sanoo Zaldostanov, joka on nähty monta kertaa julkisuudessa ajelemassa Putinin kanssa isoilla moottoripyörillä.

Poliisin musta lista kuin aprillipila

Presidentti Putinin joutuminen Suomen poliisin mustalle listalle juuri Yön sudet -yhteyksiensä takia huvittaa Zaldostanovia.

- Kaikkihan me sille nauroimme, hän sanoo.

Zaldostanov sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, miksi Suomen poliisi pitää automaattisesti kaikkia moottoripyöräkerhoja rikollisina.

- Suomi on pieni maa, jossa moottoripyöräkerhoilla on huono maine. On jengisotia, ihmiset tappavat toisiaan ja tekevät muita rikoksia, luettelee Zaldostanov.

"Emme vastusta yhteiskuntaa"

- Meillä Venäjällä kaikki on toisin, sanoo Zaldostanov, jonka oma kerho ilmoitti nelisen vuotta sitten, ettei se harrasta minkäänlaista rikollista toimintaa.

- Nyt meillä on kaikenlaisia isänmaallisia ja sosiaalisia hankkeita, sanoo Zaldostanov. Kerho järjestää mm. näyttäviä ulkoilmatapahtumia pitkin Venäjää. Toimintaa on myös lapsille, ja Moskovan Motokeskuksesta on tullut lapsille yksi suosituimmista vierailukohteista.

- Me emme vastusta yhteiskuntaa emmekä halua elää sen ulkopuolella, vaan rakentaa omaa maatamme, sanoo Zaldostanov.

Kerhonsa nuhteettomuuden vakuudeksi Zaldostanov esittelee useita valtiollisia palkintoja, joita kerho on saanut. Zaldostanovilla on Putinin lisäksi läheiset suhteet myös patriarkka Kirilliin.

- Mutta eihän lännessä uskota, että Venäjällä voisi syntyä tällainen ilmiö, sanoo Zaldostanov.

Aleksandr Zaldostanov ei mielellään anna haastatteluja. Poikkeus piti hänen mukaansa tehdä, jotta koko Eurooppa tietäisi, millainen muutos Venäjän moottoripyöräkerhojen toiminnassa on tapahtunut.

Ensimmäisenä tästä saavat nyt kuulla suomalaiset, sanoo Zaldostanov ja kutsuu suomalaiset motoristit tutustumaan Yön Susien väkivallattomaan toimintaan.

Mutta ihan kokonaan taakse jätettyä elämää väkivalta ei järjestölle ole. Kerhon jäsen tuli viime vuoden lopulla ammutuksi kerhojen välisessä kahnauksessa.