Koe uusi yle.fi

Tangolaulukarsinnat Seinäjoella

Seinäjoen Tangomarkkinoilla on palattu kahden kuninkaallisen valintaan. Tangokuningattaren ja -kuninkaan valinta saa kiitosta sekä kilpailijoilta että järjestäjiltä. Seinäjoella laulettuihin esikarsintoihin osallistui kahdeksantoista laulajaa.

Kotimaa
Jukka Hallikainen isännöi tangolaulukilpailun esikarsintakiertuetta
Johanna Manu Yle

Seinäjoen Tangomarkkinoiden esikarsintakiertue pysähtyy tänään Seinäjoella Yle Pohjanmaan toimituksessa. Kiertuetta isännöi totutuin ottein vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen.

- Tähän mennessä Satumaa on soinut kiertueella 61 kertaa, ja Seinäjoelta tullee kolmisenkymmentä uutta tulkintaa, kertoo Jukka Hallikainen kiertueesta, jolla Satumaa-tango on tänä vuonna pakollinen kilpailukappale.

- Se on vapaavalintainen, eikä mikään tango ole tähän mennessä noussut ylitse muiden, Hallikainen sanoo.

Kaikenikäisiä mukana

Tangomarkkinoilla valitaan kesällä jälleen kaksi kuninkaallista; kuningatar torstaina ja kuningas lauantaina. Uudistus on otettu hyvin vastaan.

- Mielestäni miehet siinä pikkuisen häviävät, kun naisten sarjan voittaja valitaan jo torstaina. Mutta toivottavasti näin ei käy, Hallikainen toteaa.

Viime vuonna tangolaulukilpailun voitosta kisasi iso joukko jo julkisuudessa olevia laulajia. Ikähaitari on leveä.

- Viime vuoden "julkkikset" tulivat omien videoidensa kautta eli lähettivät karsintanauhansa suoraan Tangomarkkinoille. Niin voi käydä vieläkin, Jukka Hallikainen sanoo.

- Karsinnoissa on ollut nyt kymmenkunta aiemmilta vuosilta tuttua laulajaa ja paljon ihan uusia kasvoja, mikä on piristävää. Nuorin osallistuja tähän mennessä 23 -vuotias, Hallikainen kertoo.

Tuomaristo toivoi tangoja

Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki seurasi Seinäjoen karsintatilaisuutta hyvillä mielin:

- Aikaisemmin on minusta ollut jännittyneempi tunnelma, nyt on aika rentoa, Martti Haapamäki iloitsee.

Rentoudesta huolimatta, laulukisaan ei tulla osallistumaan leikillään.

- Monet osallistujista esimerkiksi laulavat karaokea ihan säännöllisesti ja treenaavat niin sekä laulamistaan että esiintymistään. Entistä enemmän näihin karsintoihin tullaan ihan tosissaan, Haapamäki toteaa.

Tämän vuoden uudistus, että jo esikarsinnoissa lauletaan tangoa, on tuomariston toivomus. Pakollisena laulettavasta Satumaasta koostetaan ennen Tangomarkkinoita potpuri, jossa laulajat vaihtuvat tiheään tahtiin.

- Olemme todenneet, että laulajien arviointi karsintatilanteessa on helpompaa, kun lauletaan tangoa eikä joskus hyvin kaukanakin toisistaan tyylilajillisesti olevia kappaleita. Silloin on vaikea sanoa, millainen tangolaulaja tässä olisikaan kyseessä, Martti Haapamäki sanoo.

Kahden kuninkaallisen valintaan palaaminen saa myös taiteelliselta johtajalta kiitosta, vaikka kuningattaren ja kuninkaan valinnalla palvellaankin ensisijaisesti sidosryhmien toiveita.

- Kun superfinaalissa on ollut vastakkain nainen ja mies, niin onhan siinä heitä arvioitu vähän eri mittareilla. Naisen ja miehen vertaaminen, kun lauletaan tangoa, on vaikeaa, Haapamäki arvioi.