Himanen: Ei mitään salattavaa

Himasen mukaan hän ja pääministeri Jyrki Katainen eivät ole henkilökohtaisia ystäviä.

Kotimaa
Pekka Himanen
Pekka Himanen: Sininen kirja vasta väliraportti

Filosori Pekka Himanen on esitellyt kansainvälisen tutkimusryhmänsä johtopäätöksiä tiedotustilaisuudessa ja vastannut samalla toimittajien kysymyksiin tulevaisuusselonteon ympärillä velloneesta kohusta.

Himasen mielestä Suomessa noussut huomio on ollut väärässä asiassa, eli sisältöjen sijaan prosessissa johon ei liity mitään salattavaa tai epämääräistä.

- Ei ole Suomelle hyväksi, jos me ei voida puhua niistä sisällöistä, millä me ratkaistaan tulevaisuuden kysymykset, Himanen sanoi.

Tutkimustyön tekemiseen kohu ei ole vaikuttanut millään tavalla ja työ etenee vahvasti, Himanen vakuuttaa.

"Emme ole henkilökohtaisia ystäviä"

Himanen painottaa, että hänen ja pääministeri Jyrki Kataisen väleistä on esitetty vääränlaista tietoa. Himanen kertoo tavanneensa Kataisen ensimmäisen kerran vuonna 2005, jonka jälkeen he ovat tavanneet muutamia kertoja vuodessa "jollain tavalla aina Suomen tulevaisuuden teemojen merkeissä".

- Ehkä on hyvä pohjustaa tällaisella asialla, että mehän emme ole pääministeri Kataisen kanssa mitään henkilökohtaisia ystäviä, Himanen sanoo.

Myöskään vuoden 2011 elokuun tapaamisessa ei ole ollut mitään erityistä agendaa etukäteen, vaan kyse oli ajatusten vaihdosta Suomen tulevaisuuteen liittyen. Pääministeri Jyrki Katainen sai Himasen mukaan tuolloin idean, että kestävän talouskasvun ja hyvinvoinnin teemasta olisi syytä tehdä laajemminkin esiin nostettava asia Suomessa.

- Pääministeri ei antanut millään tavalla ymmärtää, että rahoitus tulee järjestymään, Himanen myös sanoi.

Tieto rahoituksesta selvisi Himasen mukaan vasta sinä päivänä, jolloin hän sai kaikkien tahojen allekirjoittaman hankesopimuksen.

"700 000 euroa on paljon toistettu summa"

Filosofin mukaan keskustelussa on paljon toistettu ajatusta, että Pekka Himaselle maksetaan 700 000 euroa Sinisen kirjan kirjoittamisesta.

- Tilannehan ei ole niin, että minulle henkilökohtaisesti maksetaan väliraportista 700 000 euroa. Itse asiassa kannattaa muistaa asia, jonka olen jo syksyllä sanonut, että minähän myös itse investoin tähän yritykseni kautta 100 000 euroa, Himanen sanoo.

Hän myös muistuttaa tehneensä Matti Vanhasen hallitukselle kuuden kuukauden työn täysin ilmaiseksi.

Raportin 700 000 euron hinnan hän sanoo Suomessa olevan "korkeintaan keskikokoisen tutkimushankkeen luokkaa".

- Kysymys on seitsemän hengen kaksivuotisesta hankkeesta. Kysymys on 350 000 eurosta vuodessa, Himanen toteaa.

Hinta myös sisältää kaikkien palkkakulut, sivukulut ja kaikki mahdolliset muut kulut, Himanen sanoo.

"Ei ansaitse kommentointia"

Omiin akateemisiin ansioihinsa kiinnittynyttä huomiota Himanen ei ole halunnut aiemmin kommentoida. Hän muistuttaa, että faktat on helppo tarkistaa ja että hänen tutkimustöitään on julkaistu käännettynä yli 20 kielelle ja teoksiin on viitattu yli 2 000 kertaa.

- Te kaikki tiedätte akateemisen maailman, yliopistomaailman, sisäiset tekijät. Se on myös täynnä politiikkaa, siellä on kateuden kulttuuria ja niin edelleen. En ole halunnut alentua lähtemään kommentoimaan sellaisia asioita, jotka eivät edes ansaitse kommentointia, Himanen sanoo.

Sininen kirja vasta väliraportti

Himanen muistutti heti tilaisuuden aluksi, että kohuttu Sininen kirja on vasta väliraportti, ei suinkaan Suomen tulevaisuutta pohtivan työryhmän lopputeos.

Himanen valitteli tilaisuudessa, kuinka_ Sinistä kirjaa_ on luettu kuin piru raamattua.

Himanen muistuttaa raportin olevan vapaasti luettavissa internetissä. Hän myös suosittelee avointa mieltä väliraportin lukemisessa. Ryhmän lopputulokset julkaistaan tämän vuoden lokakuussa, Himanen toteaa.

Julkisuudesta pois pysytellyt Himanen saapui Kaliforniasta Suomeen kertomaan kiistellystä tulevaisuusselvityksestään.

- Kiitos ja tervetuloa kaikille tähän pyöreän pöydän sessioiden tilaisuuteen. On innostavaa olla takaisin Suomessa, Himanen totesi tilaisuuden aluksi.