Inkoon tuulivoimalan ympäristölupa uuteen syyniin

Inkoon Barösundin viimeinen tuulivoimala saattaa joutua purku-uhan alle. Voimalan melu on ylittänyt jatkuvasti ympäristöluvan sallimat raja-arvot. Lähiasukkaat ovat vastustaneet Inkoon tuulivoimaloita niiden rakentamisesta lähtien.

luonto
Inkoon tuulivoimala
Yle

Kädenvääntö Inkoon Barösundin tuulivoimaloista on jatkunut kohta kokonaisen vuosikymmenen ajan. Saareen rakennettiin alunperin kolme tuulivoimalaa, joista kaksi on sittemmin purettu meluarvojen ylittymisen ja heikon energiantuotannon takia. Kolmas voimala jäi sijoilleen, mutta sen ympäristölupa menee nyt uuteen käsittelyyn.

- Me ollaan laskettu kierroksia siitä ja nyt ääniehdot täyttyy, mutta nyt se ei sitten tuota minkäänlaista sähköä. Siitä ei ole mitään yhteiskunnallista hyötyä tällä hetkellä, rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Jorma Laiho (sd.) kuvailee.

Lähiasukkaat hyvillään

Antero Topp rakensi saarelle talon miltei yhtä aikaa voimaloiden kanssa. Hän on monen muun lähiasukkaan tavoin tyytyväinen ympäristöluvan uusintakäsittelyyn.

- Kyllä se tuntuu tosi hyvältä ja uskon ja luotan, että uutta ympäristölupaa ei enää tule. Silloin, kun niitä oli vielä kolme, olin ihan varma, että minun henkinen kantti ei kestä, että ei täällä voi asua enää, Topp muistelee.

Tuulivoimalasta lähtevä melu on hyvin matalataajuista, impulssimaista, se kulkee läpi seinien.

Antero Topp, tuulivoimalan naapuri

Tuulivoimalan lähin naapuri on 400 metrin päässä, mutta varoetäisyyden pitäisi asukkaiden mukaan olla huomattavasti suurempi.

- Monessa maassa on jo kahdesta kolmeen kilometriä tämä lähin etäisyys, ja se johtuu nimenomaan siitä, että tuulivoimalasta lähtevä melu on hyvin matalataajuista, impulssimaista, se kulkee läpi seinien. Ihmiset kärsivät unettomuudesta, korkeasta verenpaineesta, masennuksesta ja kaikesta mahdollisesta - melun vaikutuksesta on nyt vihdoin ja viimein tehty paljon hyviä tutkimuksia, Topp selostaa.

Lupakäsittelystä tulossa kova vääntö

Tuulivoimalan ympäristölupa on parhaillaan kuulutusvaiheessa. Lautakuntakäsittelyyn se etenee aikaisintaan kesäkuussa. Rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Jorma Laiho (sd.) povaa käsittelystä pitkää ja vaiherikasta.

- Suoraan sanoen vaikeaa tulee olemaan. Kyllähän tässä ihmeissään ollaan siinä mielessä, että se meluraja on jo nyt niin pieni, että autoradiokin soi kovemmin. Sitä paitsi Barösundissa on asukkailla myös isoja moottoriveneitä ja kun sellaisen laittaa käyntiin, niin kyllä siinä voimala jää toiseksi, Laiho lisää.