Hyppää sisältöön

Follo-sovittelu istuttaa riitelevät vanhemmat saman pöydän ääreen

Monen lapsiperheen riitaisat erot ratkeaisivat sovittelussa halvemmin ja nopeammin kuin käräjäoikeudessa. Erityisen toimivaksi on havaittu ns. Follo-sovittelumalli, jossa saman pöydän ääreen kokoontuvat niin tuomari ja vanhemmat kuin liuta asiantuntijoitakin.

Kuva: Arja Lento / Yle

Tampereella on syyskuun alusta alkaen käytetty Follo-sovittelumallia, jolla eroon päätyneet vanhemmat pyrkivät yhdessä asiantuntija-avustajien kanssa sopuun lapsiaan koskevissa asioissa.

- Vanhemmille varataan neuvotteluhuone, ja he saavat halutessaan ottaa mukaansa omat asianajajansa. Tuomari, sovittelijat ja asiantuntija-avustajat neuvottelevat lasten asioista koko päivän, mikä on yleensä ollut riittävä aika sopimukseen pääsemiseksi, kuvailee Tampereen kaupungin lastenvalvoja Sirkku Välimäki.

Käräjätuomari voi vahvistaa sopimuksen samassa tilaisuudessa ilman erillistä oikeudenistuntoa.

Kevyt vaihtoehto oikeusprosessille

Follo-sovittelu on saanut alkunsa ja nimensä pieneltä norjalaiselta paikkakunnalta, jossa keksittiin kokeilla perheystävällistä sovittelumallia. Suomessa Follosta innostuttiin muutama vuosi sitten, ja aluksi mallia testattiin Etelä-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Pirkanmaa pääsi mukaan viime syksynä.

Lastenvalvoja Sirkku Välimäki pitää mallia kaikkien asianosaisten kannalta hyvänä ratkaisuna.

- Tämä on kevyt vaihtoehto raskaille oikeusprosesseille, jotka voivat pahimmillaan kestää kuukausia. Sovitteluun voi päästä parissa kuukaudessa. Jos sopimukset syntyvät neuvottelussa, lasten tilanne helpottaa nopeammin ja prosessin kustannukset ovat huokeammat. Omaa työtäni helpottaa työskenteleminen tuomari-sovittelijan kanssa. Vanhempien mukana tulee melkoinen tunnekuorma, jonka jakaminen yhdessä työparin kanssa auttaa minua työssäni.

Vanhempien mukana tulee melkoinen tunnekuorma.

Lastenvalvoja Sirkku Välimäki

Tampereella Follon on valinnut tähän mennessä 33 eroperhettä.

- Toistaiseksi aika pieni osa erovanhemmista on löytänyt Follo-mallin. En usko, että ratkaisuista on tehty yhtään valitusta.

Käräjille päädytään harvoin

Pirkanmaan käräjäoikeuden käräjätuomari Virpi Pirhonen arvioi, että kaikista lapsiperheiden eroasioista vain murto-osaa käsitellään oikeudessa. Usein asiat saadaan hoidettua esimerkiksi sovittelulla.

- Vuonna 2012 meillä käsiteltiin 174 riitaista lapsiasiaa, joihin sisältyvät myös muutokset aiemmin annettuihin päätöksiin. Lisäksi käsittelyssä oli noin sata elatusaputapausta. Kaikkiaan Pirkanmaan käräjäoikeuteen tuli noin 1 799 avioeroasiaa, joten voidaan päätellä, että vain murto-osa lapsiasioista päätyy käräjille.

Niissä perheissä, jotka päätyvät oikeuteen asti, riidat ovat kärjistyneet pahoiksi.

Monet riitatilanteista olisi voitu sovitella.

Käräjätuomari Virpi Pirhonen

- Usein tulee sellainen olo, että monet riitatilanteista olisi voitu sovitella, jolloin ratkaisu olisi saatu nopeammin, edullisemmin ja vähemmällä mielipahalla.

Käräjätuomarin eteen tulee myös niitä tilanteita, joissa sopiminen ei ole mahdollista.

- Jos toisella vanhemmalla on esimerkiksi vakavia mielenterveys-, päihde- tai aggressionhallintaongelmia, on parempi, ettei hänelle sovita liian suurta vastuuta lapsesta. Tosin pitää muistaa, että riitaisissa tilanteissa tällaisiin ongelmiin vedotaan usein, mutta tarkemmassa tutkinnassa paljastuu, etteivät väitteet pidäkään paikkaansa.

.
.