Koiran kurarumba helpottaa karvoja karsimalla

Meneillään oleva vuodenaika on monen koiranomistajan painajainen. Lemmikki on yltä päältä kurassa ja hiekassa lyhyenkin ulkoilun jälkeen. Trimmaajan nikseillä koira pysyy helpommin puhtaana.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Jokainen koiranomistaja tietää, millainen urakka on pestä lemmikki ulkoilun jälkeen kurasta ja hiekasta.

Hiekka takertuu etenkin pitkäkarvaisen koiran turkkiin eikä tahdo karista edes perusteellisella pesulla. Kurakeleillä myös koiran iho ja tassut ovat kovilla.

Yrittäjä ja trimmaaja Laura Kantoluoto Koirakeskus Ihmisen parhaasta ystävästä Lahdesta suosittelee ainakin pitkäkarvaisten koirien omistajia tarttumaan saksiin. Turkkia lyhentämällä päivittäinen kurarumba helpottuu huomattavasti.

- Koiran vatsan alle ajetaan kuraura eli leikataan karva kokonaan pois. Helpottaa kummasti pesua lenkin jälkeen, kun siellä ei ole paksua pohjavillaa ja karvaa.

Helposti likaantuvat tassukarvat on myös syytä siistiä.

- Tassukarvat keräävät kaiken lian, töhnän ja hiekan. Kun lika ja karva myttääntyvät yhteen, anturan väliin saattaa kertyä iso, hiertävä paakku, joka voi aiheuttaa ihottumaa ja ontumista.

Kantoluoto huomauttaa, että pitkäkarvaisen, kuraisen koiran puhdistamiseen ei riitä pelkkä suihkuttelu vedellä.

Tassukarvat keräävät kaiken lian, töhnän ja hiekan.

Laura Kantoluoto

- Etenkin, jos karvat ovat pitkät, hiekka ei lähde huuhtomalla vaan pitää käyttää sampoota. Pelkkä huuhtelu vetää karvat klimppiin ja sinne jää hiekkaa sisään. Siitä seuraa takkuja ja ongelmia.

Jos koiraa käytetään näyttelyissä tai omistaja ei halua muusta syystä karsia turkkia, lemmikki kannattaa suojata pahimman kurakauden ajan erilaisin varustein kuten kurapuvuin, -tossuin ja -säärystimin.