Valolinna Klinikka herätti Reumasairaalan tilat - yhteistyökuvioita viritellään

Erityisesti magneettikuvantamisen uskotaan kiinnostavan julkisella puolella, sillä Heinolan ainoa magneettikuvauslaite sijaitsee Valolinna Klinikan tiloissa.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Entisen Reumasairaalan tilat ovat heränneet henkiin Heinolassa kolme vuotta sitten tapahtuneen konkurssin jäljiltä.

Päiväkirurginen sairaala Valolinna Klinikka toteutti ensimmäisen leikkauksensa viime kuussa, ja röntgenpuoli käynnistyy täysipäiväisesti ensi maanantaina.

Vaikka kyseessä on yksityinen sairaala, yhteistyökuvioita paikallisen terveyskeskuksen kanssa selvitetään. Erityisesti magneettikuvantamisen uskotaan kiinnostavan julkisella puolella, sillä Heinolan ainoa magneettikuvauslaite sijaitsee Valolinna Klinikan tiloissa.

- Toki on myönnettävä, että tämä on vanha laite eikä tekniikaltaan ihan uusin mahdollinen, mutta perusasiat se näyttää. Ja se on Suomen ainoa niin sanottu avomagneetti - potilaan ei tarvitse mennä putkeen, kuvailee Valolinna Klinikan vastuulääkäri Raimo Niskanen Arte-lääkäreistä.

Avomagneetti soveltuu varsinkin lapsille, ylipainoisille ja ahtaita paikkoja pelkääville. Heinola on ostanut samalla laitteella tehtyjä magneettikuvauksia aikanaan Reumasairaalalta, mutta nykyinen tarve on punnittava erikseen.

Se on Suomen ainoa niin sanottu avomagneetti - potilaan ei tarvitse mennä putkeen

Raimo Niskanen

- Ainakaan neurologisiin kuvantamisiin eli pään kuvantamisiin niiden taso ei riitä. Onko niiden taso riittävän hyvä näihin luukuvantamisiin, se on minulla selvityksessä, kertoo Heinolan johtava ylilääkäri Jaakko Larjo.

Kilpailu kuvantamispuolella on lisääntynyt, joten viime kädessä päätöksiin vaikuttaa hinta. Tällä hetkellä palveluita tarjotaan lähinnä Lahdessa, mutta myös Nastolassa käy magneettikuvauksia tarjoava rekka.

Klinikka panostaa terveysturismiin

Heinolan ylilääkäri ei sulje myöskään pois mahdollisuutta joidenkin leikkauspalvelujen ostamisesta.

- Jos he tulevat lisäämään omaa leikkausvalikoimaansa esimerkiksi selkäleikkauksiin, silloin se on yksi varteenotettava paikka, josta voidaan kysyä näitä leikkauksia, Jaakko Larjo pohtii.

Laajassa mittakaavassa tarvetta ei ole - ainakaan niin kauan kun meillä on oma ortopedi.

Jaakko Larjo

- Laajassa mittakaavassa tarvetta ei ole - ainakaan niin kauan kun meillä on oma ortopedi, Larjo lisää.

Paikallisen asiakasvirran ohella klinikka tavoittelee asiakkaita vakuutusyhtiöistä ja Venäjältä.

- Ensimmäinen asiakaskin on tulossa jo leikkaukseen Venäjältä, joten näyttäisi, että sieltä on ainakin jotakin mahdollista saada, arvioi Valolinna Klinikan johtaja Juha Kukkonen.