Yön sudet - PR-tempusta imagohaitaksi

Vladimir Putinin macho-imagoa tukenut moottoripyöräkerho sekaantui viime vuonna väkivaltaiseen yhteenottoon Zelenogradissa. Kaikkia moottoripyöräjengiläisiä eivät miellytä läheiset suhteet Kremliin.

Ulkomaat
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov.
Vladimir Putin ja Yön sudet -järjestön johtaja Aleksandr Zaldostanov eli ”Kirurgi” järjestön päämajassa Moskovassa Putinin vieraillessa siellä heinäkuussa 2009.Aleksei Druzhinin / AFP / Lehtikuva

Venäjän suurin moottoripyöräkerho Yön sudet (Notshnye volki, Night Wolves) perustettiin 1989. Järjestön johtaja on entinen hammaslääkäri Aleksandr Zaldostanov eli ”Kirurgi”.

Järjestön ideologiset juuret olivat 80-luvun neuvostovastaisessa rock-kulttuurissa, mutta sittemmin se on muodostanut läheiset suhteet Kremliin, mikä ei ole ollut kaikkien prätkäjengiläisten mieleen.

Kerholla on yli 5000 jäsentä ja lähes 40 paikallisosastoa entisen Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan alueella.

Aluksi kerho jäljitteli toiminnassaan Hells Angels -järjestöä mutta on sittemmin irtisanoutunut julkisesti roolimalleihinsa kytketyistä rikollisista toimista.

Pyörien korkean hinnan takia moottoripyöräkerhoja pidettiin aluksi vauraiden keskiluokkaisten miesten harrastuksena pikemminkin kuin rikollisjärjestöinä.

Sittemmin moottoripyöräilijöiden määrä on kasvanut, ja Yön susien valta-asemaa haastamaan on syntynyt kilpailevia valtakeskuksia.

Myös Hells Angels ja Bandidos -järjestöjen kaltaiset ryhmät ovat halunneet levittää haaraosastojaan Venäjälle, mikä on lisännyt jännitteitä jengiläisten keskuudessa.

Putinin suosikit

Vladimir Putin esiintyi Yön susien kanssa ensi kertaa vuonna 2009 ollessaan pääministeri ja on sittemmin ottanut vuosittain osaa moottoripyöräkerhon kokoontumisiin.

Vuonna 2010 Putin ohjasi kolmipyöräistä moottoripyörää järjestön kokoontumisessa Sevastopolissa Ukrainassa.

Yön sudet on myös pitänyt läheisiä yhteyksiä Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja tuominnut satanismin, mitä sitäkin voi pitää irtiottona "Helvetin enkeleihin".

Järjestön valta-asemaa Venäjän moottoripyöräpiireissä on verrattu Yhtenäinen Venäjä -puolueen asemaan Venäjän poliittisessa kentässä.

Yön susien tapauksessa prätkäjengiläisten kapinallinen ideologia on käännetty vallanpitäjien kannalta turvalliseksi patriotismiksi samalla tavoin kuin Kremlin luoma Nashi-nuorisojärjestö edustaa turvallista nuorisoaktivismia.

Osa Venäjän moottoripyöräjengiläisistä onkin tuominnut Yön susien läheiset suhteet Kremliin prätkäjengiläisten kapinallisen identiteetin vastaisiksi. Zaldostanovin on syytetty myyneen itsensä ja ryhtyneen Kremlin sätkynukeksi.

Yhteenotto Zelenogradissa

Putinin imagotemppu on uhannut kääntyä imagohaitaksi, kun Yön susien jäsenet viime vuoden lokakuussa ottivat yhteen Kolme tietä (Tri dorogi) -moottoripyöräkerhon jäsenten kanssa Zelenogradissa Moskovan lähellä.

Yksi Yön susien jäsen kuoli välikohtauksessa Kolme tietä -järjestön päämajana toimivalla Oktjabrski-korjaamolla.

Yhteenoton taustalla on nähty Kolme tietä -ryhmän päätös liittoutua Bandidos-järjestön kanssa.

Zaldostanov on sanonut, että Yön sudet haluavat suojella Venäjää ulkomaisilta rikollisilta eli huumekauppaa harjoittavan Bandidos-järjestön levittäytymiseltä.

Toisaalta Venäjän mediassa on esitetty epäilyjä, että takana olisi myös kamppailuja bisnesintresseistä Zelenogradissa, jota on pidetty Kolme tietä -ryhmän reviiriin kuuluvana kaupunkina.