Koe uusi yle.fi

Kylmä kevät ei lannista kaupunkiviljelijöitä

Kaupunkiviljelytrendi on innostanut jo tuhansia helsinkiläisiä puutarhaharrastuksen pariin. Viljelyvinkkejä saa uudesta Kaupunkiviljely-kirjasta, joka sopii niin aloitteliville kuin kokeneillekin viljelijöille. Siemenet ehtii vielä kylvää omalle ikkunalaudalle.

Kotimaa
Trendikäs kaupunkiviljely on raakaa työtä, joka opettaa tekijälleen kärsivällisyyttä.
Aloittelija voi lähteä liikkeelle yrttien ja salaattien viljelyllä, neuvoo kaupunkiviljelyaktiivi Joel Rosenberg Dodo ry:stä.

Viherpeukalot odottavat malttamattomasti lumien sulamista, jotta taimet saadaan maahan.

- Kyllähän se välillä vähän vie uskoa, että kasvukausi tosiaan alkaa kahden viikon päästä keskimäärin, huhtikuun lopussa. Mutta kyllä se siitä, vakuuttaa kaupunkiviljelyaktiivi Joel Rosenberg Dodo ry:stä.

Helsingissä viljelypalstoille on kovasti tunkua, joten palstan saaminen ei ole helppoa. Puutarhan voi kuitenkin perustaa vaikka omalle ikkunalaudalle tai parvekkeelle.

Rosenberg aikoo kylvää aasialaisia keittiövihanneksia, kuten paksoita, komatsunaa ja nameniaa.

- Ne kasvavat kahdessa kuukaudessa syöntikokoon. Sitten vain pannulle paistumaan ja nauttimaan aasialaisesta eksotiikkasta!

Uusi kirja opastaa viljelyn saloihin

ProAgria Keskusten Liitto ja ympäristöjärjestö Dodo ry tekivät uuden Kaupunkiviljely-kirjan, joka antaa vinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin viljelijöille. Kirjassa yhdistyvät Proagrian viljelyasiantuntijoiden ohjeet ja kaupunkiviljelijöiden kokemukset.

- Moni on tottunut kasvattamaan esimerkiksi perunat aina vaossa ja keräämään sadon vasta syksyllä. Perunan voi kuitenkin istuttaa ämpäriin jo kotiparvekkeella ja ottaa sitten mökille mukaan. Näin perunat saa jo juhannukseksi, kertoo Uudenmaan ProAgrian puutarha-agronomi Marja Kallela.

Kirja kannustaa luonnonmukaisiin kasvatusmenetelmiin. Tuholaisia voi torjua chilisumutteella ja kasveja voi lannoittaa vedellä laimennetulla vauvan pissalla.

- Se on luonnollinen lannoite, eikä maksa mitään, Rosenberg sanoo.

Kärsivällinen puutarhuri palkitaan

Kaupunkiviljelyn trendi vetää monet mukaansa, mutta kaikkien into ei kestä raakaa työtä. Sadon saaminen vie oman aikansa.

- Ihminen on nykyään niin kärsimätön, mutta toivottavasti tämä kaupunkiviljely kasvattaa sitä.Yleensä siemenen itäminen kestää viikon. Toiset taimet tulevat vasta kahden viikon tai kuukauden kuluttua. Odottajan aika on pitkä. Aloittelijan kannattaa valita nopeasti kasvavia salaatteja ja yrttejä, Marja Kallela ProAgriasta vinkkaa.