Hallintovaliokunta kutsuu tietosuojavaltuutettu Aarnion kuultavakseen

Poliisiasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo Putinin tapauksen osoittavan, että poliisin rekisterinpidossa on korjattavaa. Ensi viikolla hallintovaliokunta kysyy, mitä tietosuojavaltuutetulle on tähän mennessä selvinnyt.

Kotimaa
Kansanedustaja Mika Kari.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mika Kari (sd.) sanoo, ettei ole tietoinen siitä, onko tietosuojavaltuutetun salaisissa tarkastuksissa polisiin rekistereihin löytynyt milloinkaan huomautettavaa. Hän aikoo kysyä asiaa ensi viikolla, kun tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kutsutaan hallintovaliokunnan kuultavaksi. Tänään perjantaina kuultavana oli poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Tähän saakka tietosuojavaltuutetun toimisto ei ole raportoinut tekemiensä tarkastusten tuloksista. Kansalaisella on oikeus pyytää tietosuojavaltuutettua tarkastamaan itseään koskevat tiedot esimerkiksi epäiltyjen tietojärjestelmästä. Jos virheitä löytyy, niistä kerrotaan poliisille, mutta poliisille annettujen huomautusten määrää ei kerrota nykyisellään mihinkään. Raportointijärjestelmää pitää Karin mielestä uudistaa:

- Tämän tapauksen johdosta on selkeätä tarvetta uudistamiselle, mutta varmasti on myös syytä paneutua asiaan pohjajuuriin asti, ja katsoa millä tavalla nykyjärjestelmä on organisoitu ja mihin uuteen organisointitapaan sitten on mielekästä päätyä.

Karin näkemät muutostarpeet eivät rajoitu pelkästään tarkastuksista raportoimiseen. Koko poliisin rekisterinpito täytyy hänen mielestään arvioida uudelleen.

- On syntynyt se kuva, että poliisirekisterien osalta kehittämistä on huomattavan paljon, Kari sanoo.