1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lehtipuhallin – uusi ase pienpetojahtiin

Lehtipuhallin on vastedes laillinen väline metsästyksessä. Puhaltimella saa metsästää muun muassa minkkejä, kettuja, kärppiä ja oravia. Lehtipuhallinta voi käyttää jahdissa kesäkuun alusta lähtien, kun metsästysasetuksen muutos astuu voimaan.

Kotimaan uutiset
Lehtipuhallin ajaa oravat halkopinon takaa.
Lehtipuhallinta voi vastedes käyttää vaikkapa minkkien, kärppien tai oravien pyydystämiseen esimerkiksi halkopinojen piiloista - metsästysajan puitteissa tietenkin. Hiiriä ja muita rauhottamattomia nisäkkäitä saa puhaltimella jahdata ympäri vuoden.Lauri Vaarama

Metsästysasetuksen uusi pykälä 14 a ”lehtipuhaltimen käyttäminen” tuntuu monesta metsästäjästäkin oudolta. Mutta laitetta on käytetty jo pitkään erityisesti lounassaariston kivikkoisilla luodoilla.

Monilla saarilla on vahva minkkikanta ja eläimillä on erinomaiset suojapaikat kivilouhikoissa. Lehtipuhaltimella minkit saa ajettua esiin ammuttavaksi.

Muun muassa Metsähallitus on vähentänyt minkkejä luodoilta juuri tällä konstilla auttaakseen pesiviä lintuja ja pelastaakseen uhanalaisia lintukantoja.

Vääntöä luvallisuudesta

Lehtipuhaltimen laillisuudesta metsästyksessä on väännetty kättä moneen kertaan. Metsästyslaissa koneellisen ääntä tuottavan laitteen käyttö on kielletty, ja polttomoottoripuhaltimet tuottavat ääntä enemmän kuin kotitarpeiksi.

Sisäministeriön poliisiosasto on aiemmin esittänyt, että lehtipuhaltimille metsästyskäytössä pitäisi saada erillinen säädös. Vihreät puolestaan olisivat halunneet kieltää lehtipuhaltimen kokonaan juuri metsästyslain äänipykälään vedoten.

Käyttö rajattu tarkoin

Asetuksen mukaan puhallinta voi käyttää vain luolassa, louhikossa, rakennuksessa, rakennuksen tai puupinon alla taikka niitä vastaavissa olosuhteissa.

- Asetuksen muistiossa perustellaan asiaa siten. että tässä ei karkottavana tekijänä ei ole ääni vaan ilma, jota puhalletaan luolaan tai muuhun vastaavaan, sanoo Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Keijo Kapiainen.

- Ja asetus määrittelee tarkkaan missä ja minkä eläimien pyytämiseen lehtipuhallinta saa käyttää. Tämä kyllä selkiyttää tilanteen, Kapiainen jatkaa.

Pussillinen minkkejä, kärppiä tai oravia?

Asetuksen mukaan lehtipuhallinta saa käyttää tarhatun naalin eli niin sanotun siniketun, ketun, supikoiran, minkin, kärpän, oravan, mäyrän ja pesukarhun sekä rauhoittamattomien nisäkkäiden pyydystämiseksi ja karkottamiseksi.

Häiritsevä käytös riistaeläimiä kohtaan on kielletty muulloin paitsi metsästysaikana eli lehtipuhallintakin saa käyttää vain kullekin lajille määriteltynä aikana.

Hiiriä ja muita rauhoittamattomia nisäkkäitä saa puhaltimella föönätä ympäri vuoden.

Asetustekstissä sanotaan selvästi, että lehtipuhallinta voi käyttää eläinten pyydystämiseksi.

Suurin osa puhaltimista toimii kahteen suuntaan eli puhaltaa ilmaa ja imee ilmaa kovalla voimalla. Periaatteessa siis laitteen pussiin voisi imaista vaikka minkkejä tai oravia ihan laillisesti.

- Välttämättä tuo lakiteksti ei sitä kiellä, mutta tämäntyyppinen käyttö ei varmasti ole sitä mitä lain laatija on tarkoittanut, riistapäällikkö Keijo Kapiainen naurahtaa.

- Enkä kyllä edes usko että se sillä tavalla toimisi.

Lue seuraavaksi