Kansanedustaja: Himasen selvityksissä turhan ylimielinen kalske

Inkeri Kerolan mielestä tapauksen opetus on, että poliittista päätöksentekoa tukevan tutkimuksen säännöt on tehtävä selkeämmiksi.

politiikka
Kansanedustaja Inkeri Kerola (kesk.)
Kansanedustaja Inkeri Kerola (kesk.)Yle

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Inkeri Kerola sanoo, että Himas-tapauksesta on otettava opiksi. Tutkimuksen sääntöjä on tehtävä selkeämmiksi.

Filosofi Pekka Himanen kommentoi eilen tutkimushankkeestaan noussutta kohua ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Hän katsoo, että kohu on ollut aiheeton ja huomio väärässä asiassa.

- Valitettavasti Himasen selvityksissä oli turhan ylimielinen kalske. Puheet kateellisuudesta särähtivät korvaan, sanoo kansanedustaja Inkeri Kerola tiedotteessaan.

- Ilman kilpailutusta ja ohi normaalin hankearvioinnin tilattu 700 000 euron tutkimushanke on oikeutetusti herättänyt ärtymystä, kun tutkimuksen rahoitusta muuten on leikattu, hän toteaa.

Kerolan mielestä tapauksen opetus on, että poliittista päätöksentekoa tukevan tutkimuksen säännöt on tehtävä selkeämmiksi.

Tähän on Kerolan mukaan mahdollisuus hallituksen valmistelemassa valtion tutkimuslaitosten ja suomalaisen tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksessa.

- Ensi vuoden alusta tutkimuslaitoksia yhdistetään ja valtion tutkimuslaitosten toiminta on tarkoitus kytkeä entistä tiiviimmin valtioneuvoston hyväksymään tutkimusstrategiaan. Samalla valtioneuvosto varaa vuosittain itselleen 30 miljoonaa euroa hallitusohjelmaa tukevaan tutkimukseen.

- Käyttöön ollaan ottamassa siis politiikkaperustainen rahanjakomalli. Jotta epäselvyyksiltä jatkossa vältytään, tutkimustoiminnan tilaamisen ja käytön on oltava mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää. Erityisesti on huolehdittava tutkimuksen laadusta ja jatkuvuudesta, hän sanoo.