Ranskassa raju vankilapako - räjähteitä, panttivankeja

Ranskassa tunnettu arvokuljetusryöstäjä pakeni räjäyttämällä vankilan turvaoven. Valtionsyyttäjän mukaan hän on "poikkeuksellisen vaarallinen vanki".

Ulkomaat

Pohjois-Ranskassa etsitään vankilasta aamupäivällä paennutta miestä. Ryöstöstä tuomiota istunut vanki pakeni vankilasta räjähteiden avulla ja otti panttivankeja, kertovat viranomaiset.

Mies pakeni aamulla Sequedinin kaupungissa sijaitsevasta vankilasta. Ranskan valtionsyyttäjän mukaan paennut on tunnettu rikollinen, joka on ryöstänyt arvokuljetuksia. Syyttäjän mukaan hän on "poikkeuksellisen vaarallinen vanki". Hän on aseistautunut ja hänen hallussaan on yhä räjähteitä.

Paennut räjäytti tiensä ulos vankilan turvaoven läpi ja otti panttivangikseen neljä vankilan työntekijää. Paikallislähteen mukaan vankilan rakenteet vaurioituivat pahasti räjähdyksessä.

Mies vapautti panttivankinsa yksi toisensa jälkeen. Kaikki panttivangit ovat fyysisesti vahingoittumattomia mutta järkyttyneitä. Vanki pakeni autolla, joka löytyi myöhemmin hylättynä ja tulessa Lillen kaupungin eteläpuolella. Pako jatkui toisella autolla, jota etsitään nyt muun muassa helikoptereiden avulla.

- Kaikki tapahtui nopeasti, oli selvästi erittäin hyvin järjestetty, ja meillä on nyt kiire selvittää tapahtunutta, sanoi nimettömänä pysyttelevä paikallisviranomainen.

Syyttäjän mukaan vangin vaimo vieraili aamulla vankilassa. Hänen epäillään salakuljettaneen räjähteitä miehelle pienissä nyyteissä.

Pakenijan elämästä on kirjoitettu kirja 2009, jolloin hän vapautui vankilasta kymmenen vuoden tuomion jälkeen ehdonalaiseen. Portit sulkeutuivat takana kuitenkin uudelleen 2011, jolloin hän rikkoi ehdonalaissääntöjä. Miestä epäillään 2010 tehdyn arvokuljetusryöstön pääsuunnittelijaksi. Ryöstön yhteydessä puhjenneessa ampumavälikohtauksessa kuoli nuori naispoliisi.

Lähteet: AFP