Hyppää sisältöön

Genesaretinjärven pohjasta paljastui Stonehengeä suurempi kivirakennelma

Toistaiseksi tutkijat eivät tiedä, mikä rakennelma on tai miksi se on tehty. Teoriat vaihtelevat muinaisesta kalojen kasvatuslaitoksesta aikansa mahtavimpaan kaupunkiin.

Kansainväliseltä avaruusasemalta elokuussa 2009 otettu kuva Genesaretinjärvestä. Kuvan vasemmassa reunassa, järven länsirannalla näkyy Tiberiasin kaupunki. Kuva: Nasa

Israelissa arkeologit ovat löytäneet suuren kivirakennelman Genesaretinjärven pohjasta. Kivistä kasattu rakennelma on noin kymmenen metriä ja sen halkaisija on noin 70 metriä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Stonehengen kuuluisa kivikehä. Rakennelma arvioidaan painavan noin 60 000 tonnia.

Vielä ei tiedetä, kuka rakennelman on tehnyt tai miksi. Tutkijat kuitenkin päättelevät, että rakennelma on ihmiskäden työtä, koska rakennelma muoto ei vaikuta luonnon muovaamalta. Lisäksi rakennelma on tehty noin metrin pituisista basalttilohkareista, joissa ei ole leikkauksia tai kaiverruksia.

Toistaiseksi tutkijoilla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Yhden vaihtoehdon mukaan kyseessä voisi olla muinainen kalankasvatuslaitos. Genesaretinjärven rantaviivan läheisyydessä on useita samanlaisia, joskin huomattavasti pienempiä kivirakennelmia, joiden uskotaan toimineen juuri kalojen tuotantolaitoksina. Tätäkään epäilystä ei ole toistaiseksi kyetty vahvistamaan.

Toisen teorian mukaan rakennelma olisi aikanaan rakennettu kuivalle maalle esimerkiksi paikaksi, jossa järjestettiin uskonnollisia juhlamenoja. Paikka olisi kuitenkin sittemmin hautautunut veden alle, kun järven pinta nousi.

Tutkijat uskovat, että rakennelma on tehty vuosina 3 000 - 4 000 eKr. Tämä sijoittaisi rakennelman reilun puolentoista kilometrin päähän muinaisesta Bet Yerah'n (Khirbet Kerak) kaupungista, joka oli yksi aikansa mahtavimmista kaupungeista.

Asiasta kirjoitti The International Journal of Nautical Archeology -lehti.