Palestiinalaishallinnon pääministeri eroaa

Presidentti Mahmud Abbas hyväksyi pääministeri Salam Fayyadin eron lauantaina. Fayyadin eroa on ennakoitu jo pitkään.

Ulkomaat

Palestiinalaishallinnon pääministeri Salam Fayyad eroaa. Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas hyväksyi Fayyadin eropyynnön lauantaina.

Abbas ja Fayyad ovat olleet napit vastakkain jo pitkään. Abbasin johtama Fatah-puolue ei ole pitänyt Fayyadin talouspolitiikasta ja on arvostellut Fayyadia voimakkaasti. Yhdysvallat puolestaan on lobannut voimakkaasti maassa opiskelleen Fayyadin puolesta.

Vielä myöhään perjantai-iltana Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry soitti Abbasille ja suostutteli häntä löytämään yhteinen sävel Fayyadin kanssa, kertovat nimettömät palestiinalaislähteet.

Fayyadin irtisanoutuminen ei ollut yllätys, sillä aiheesta on huhuiltu jo viikkoja.

Abbasin luotsaama palestiinalaishallinto suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Talousvaikeudet johtuvat siitä, että hallinto ei saanut luvattua kansainvälistä apua. Viime kuussa Yhdysvaltain kongressi myönsi palestiinalaisille noin 380 miljoonaa euroa lisäapua.

Kansainvälinen yhteisö on kiitellyt Fayyadia siitä, että mies on kyennyt vahvistamaan palestiinalaishallintoa ja sen toimintaa niillä Länsirannan alueilla, jotka ovat palestiinalaisten vastuulla. Fayyadin ero hankaloittaa Israelin ja palestiinalaisten solmimaa taloussopimusta, jota ulkoministeri Kerry on kehunut.

Lähteet: AFP, AP, Reuters