1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerryn matka päättyy Japaniin - vanha saarikiista ehkä esiin

Yhdysvaltain ulkoministerin odotetaan keskustelevan Tokiossa Japanin ja Kiinan välisestä saarikiistasta.

Pohjois-Korea

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry päättää tänään Aasian-matkansa Japaniin.

Kerryn odotetaan keskustelevan Tokiossa Japanin ja Kiinan välisistä aluekiistoista, jotka koskevat pientä saariryhmää Etelä-Kiinan merellä. Saaret tunnetaan Kiinassa nimellä Diaoyus ja Japanissa nimellä Senkaku. Kiistan juuret johtavat vuonna 1895 päättyneeseen sotaan.

Asialistalle noussee myös Yhdysvaltain Japanissa olevien tukikohtien tulevaisuus.

Pääpaino Pohjois-Korean ydinuhkailulla

John Kerryn Aasian-matkan varsinainen tarkoitus on kuitenkin suitsia riidanhaluista Pohjois-Koreaa. Hänen on tarkoitus tavata tänään Japanin ulkoministeri Fumio Kishidan.

Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera kertoo odottavansa, että Yhdysvallat ja Japani vaativat yhdessä Pohjois-Koreaa kuuntelemaan kansainvälistä yhteisöä. Vaatimukset liittyvät ydinaseiden kehittelyn ja sodalla uhkailun lopettamiseen.

Ulkoministeri Kerry on tavannut kolmepäiväisen Aasian-matkansa aikana muun muassa Etelä-Korean ja Kiinan johtoa.

Eilen Kerry yritti vakuuttaa Kiinaa tiukempiin toimiin Pohjois-Korean uhkailujen lopettamiseksi. Kiina on toistaiseksi vältellyt eristäytyneen maan painostamista, sillä se pelkää kansainvälisen painostuksen aiheuttavan Pohjois-Koreassa sisäisiä ongelmia ja näin ollen aiheuttavan pakolaisvirtaa Pohjois-Koreasta Kiinaan.

Merkkejä Kiinan kannan muuttumisesta on kuitenkin ilmassa. Kiinan presidentti Xi Jinping on sanonut, ettei yhdenkään maan pitäisi saattaa itsekkäistä syistä kokonaista maanosaa kaaokseen. Pääministeri Li Keqiangin mukaan niemimaan jännitteet eivät ole kenenkään edun mukaisia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi