Pankit tiukentavat asuntolainojen ehtoja: "Jos muutosta haluat, pitää maksaa"

Asiakkaiden kokemusten vuoksi Finanssivalvonta lähetti pari viikkoa sitten pankeille paimenkirjeen.

talous
Henkilö katselemassa uutta asuntoa.
Yle

Pankit ovat entistä hanakampia vaatimaan aiempaa kovempaa hintaa asuntolainoista. Uusien lainojen marginaalit on hilattu ylös ja samaan aikaan pankit ovat herkistyneet etsimään keinoja vanhojen lainojen matalien marginaalien korottamiseen.

Pankkien valvoja ohjeistaa, ettei hintaa saisi nostaa vanhan lainan pikkumuutosten vuoksi.

Pankit sanovat, että niillä on raha entistä tiukemmassa ja se kuuluu pankkiasiakkaiden Yle Uutisille kertomissa kokemuksissa:

"Kysyin asuntolainan siirtoa seuraavaan itserakentamaani taloon. Ilmoittivat heti nostavansa lainamarginaalini 0,4:stä 1,5 %:in. Ilmaisin kantani, että marginaalin nostoon ei olisi perusteluja. Olivat vahvasti eri mieltä."

"Eipä ole vielä varsinaista korotusesitystä antanut, mutta varoittelee kyllä, että jos muutoksia kyselet, niin maksaa pitää."

"Jouduin hakemaan lyhennysvapaata. Pankki vastasi, että sopii, mutta marginaaliin tulee puolen prosenttiyksikön korotus. Pakko oli maksaa taloustilanteen vuoksi. Koen kiristyksenä. Emme olleet tasapuolisina neuvottelemassa vaan hädänalaista tilaani käytettiin hyväksi."

Kokeileeko pankki asiakasta?

Asiakkaiden kokemusten vuoksi Finanssivalvonta lähetti pari viikkoa sitten pankeille paimenkirjeen, kertoo Fivan toimistopäällikkö Timo Peltonen.

- Vaihtelevuutta on ollut tietysti aika paljon: pankkisektori on aika laaja ja konttoriverkosto on laaja, huomauttaa Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Timo Peltonen.

Pankit saattavat myös kokeilla, suostuvatko asiakkaat marginaalien nostoihin.

- Ehkä joltakin osin. Tietysti tuottojen kasvattaminen ja kannattavuuden parantaminen on aika iso kysymys pankeille ja ehkä tämänkin tyyppistä on ollut havaittavissa, Peltonen myöntää.

Viitekoron vaihto ei aina muuta marginaalia

Tilanteita, joissa pankki voi haluta keskustella vanhan asuntolainan marginaalista, on useita.

- Pitkät asuntolainojen lykkäykset, vakuuden olennainen muuttuminen; yleensäkin asiakkaan ja pankin välinen kokonaistilanteen muuttaminen ovat normaalitilanteita, joissa marginaalikeskustelukin tulee esille, sanoo Danske Bankin liiketoiminnanjohtaja Asko Mikkonen.

Pankkien mukaan toive parin-kolmen kuukauden lyhennysvapaasta ei vielä laukaise vaatimusta marginaalin nostosta, mutta yli puolen vuoden lykkäys saattaa sen jo aiheuttaa. Samoin käy, jos laina-aikaa haluaa pidentää yli vuodella.

Viitekoron vaihdosta pankkien mielipiteet hajoavat. Euriborin vaihto vuodesta kolmeen kuukauteen voi saada pankin ehdottelemaan marginaalin tarkistusta.

Jokainen lainatapaus on kuitenkin omanlaisensa ja aina pankin ja asiakkaan välinen sopimus. Ja jos marginaalin korotuksesta sovitaan, ei pankin sitä tarvitse myöhemmin perua.

Jos asiakas tuleekin toisiin ajatuksiin, on syytä ottaa yhteyttä pankkiin ja kiistatilanteessa vakuutus- ja rahoitusneuvontaan sekä pankkilautakuntaan.