Saksaan uusi puolue – AfD haluaa D-markan takaisin

Saksaan sunnuntaina perustettava puolue toivoo Saksan eroavan eurosta ja puolueen pääsevän parlamenttiin.

Ulkomaat
Yhteisvaluutta euroa vastustavan uuden AFD-puolueen perustamiskokoukseen osallistuneet ihmiset osoittavat suosiotaan.
Yhteisvaluutta euroa vastustavan uuden AfD-puolueen perustamiskokoukseen osallistuneet ihmiset osoittivat suosiotaan puolueen puheenjohtajan Bernd Lucken puheen jälkeen Berliinissä 14. huhtikuuta.Reuters-TV

Berliinissä sunnuntaina perustamiskokoustaan viettävällä Alternative für Deutschland –puolueella on selkeä tavoite: puolue haluaa nujertaa yhteisvaluutta euron ja lopettaa saksalaisten jättimaksut kriisimaiden tukipaketteihin.

Saksassa asiantuntijat kiistelevät nyt, kuinka vakavasti AfD täytyy ottaa. Tuoreella puolueella on perustamishetkellä noin 7 000 jäsentä. Heistä reilut 1 500 on koolla Berliinissä.

AfD:n uskottavuutta lisää, että monet sen jäsenistä ovat kristillisdemokraattisen valtapuolue CDU:n entisiä kannattajia. He sanoutuvat irti äärioikeistolaisuudesta ja ulkomaalaisvastaisuudesta.

AfD:n mahdollisuuksia merkittäväksi poliittiseksi liikkeeksi hidastaa, että vastikään julkaistun tutkimuslaitos Forsan kyselyn mukaan 69 prosenttia saksalaista on nyt tyytyväisiä euroon.

Ainakaan toistaiseksi puolueen ei uskota yltävän parlamenttiin, vaikka äänestysikäisille suunnatun kyselyn mukaan 24 prosenttia saksalaisista voisi ainakin kuvitella äänestävänsä AfD:tä.